Foto "Balaur" în miniatură :) Surprins în mediul natural din judeţul Cluj

Un triton cu creastă (Triturus cristatus), a fost filmat la începutul lunii martie, în judeţul Cluj. Postarea a fost distribuită de Vlad Mureşan pe grupul de Facebook Fauna României - Conservare prin educaţie. 

Triton este numele dat amfibienilor din genul Triturus, subfamilia Pleurodelinae, răspândite pe aproape tot teritoriul Europei continentale. Aspectul de “șopârlă” este evident, acești mici amfibieni fiind patrupede cu coadă.

Privite mai îndeaproape, se poate observa că sunt însă amfibieni, înrudindu-se cu salamandrele și broaștele, mai degrabă decât cu șopârlele și alte reptile. Cert e că înfăţişarea lor ne duce cu gândul la balaurii din poveştile autohtone sau dragonii de peste mări şi ţări.

Tritonii cu creastă sunt relativ mari, cu dimensiuni cuprinse între 14 și 18 cm, negrii sau maroniu închis pe spate, iar ventral general galben cu pete negre. Creasta este prezentă doar la masculi.

Aceştia populează în principal pădurile de foiase și apele stătătoare mari, adiacente. Se poate încrucișa cu specia înrudită Triturus dobrogicus acolo unde arealele de răspândire se suprapun.

Este o specie vulnerabilă, afectată de distrugerea, fragmentarea și degradarea habitatelor prin captări și desecări. Se găsește în majoritatea regiunilor țării. În România populația este de câteva zeci de mii de exemplare, transmite sor.ro

Animalele care par rupre din era preistorică stau în apa din martie până în iunie, se reproduc în aprilie, iar femela depune 60 până la 100 de ouă izolate pe plantele din apă. Deşi depune numeroase ouă, multe nu se dezvoltă din cauza unor frecvente mutaţii cromozomiale.

Ouăle sunt sferice, alb-galbui, cu diametrul de 2-4 mm. Dupa 13 zile, larvele ies din ouă şi rămân în apă timp de 3 luni, atingand 50 - 85 mm. Catre iarnă se retrag (adulti si tineri) pe sub pietre, rădacini şi scoarţa arborilor.

Comenteaza