Foto IMAGINI cu Barajul Tarnița, acum 50 ani / ”Și se zice că în Comunism, nu s-a muncit...”
- Scris de Silvia Pugna
- 30 Apr 2024, 07:55
- Life
- Ascultă știrea

Pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj a fost postat chiar înainte de 1 Mai Muncitoresc, un set de fotografii splendide de acum 50 de ani de la construirea Barajului Tarnița.
”Se construia Tarnița acum 50 ani”, scrie Emi Burgh. alături de fotografiile din timpul când șantierele erau pline cu muncitori români călăuziți de ingineri și specialiști care se pricepeau să construiască.
Cei care au văzut imaginile și-au amintit că în Comunism chiar se muncea și se construia. Școala Românească a produs de la ingineri, la muncitori și tehnicieni care au executat lucrări extraordinare. De aceea muncitorii și echipe întregi de români puteau lucra peste hotare până în Libia, la diverse proiecte de construcții.
- ”Tarnița era o inovație de baraje cu dublu arc în perioada aia! Nu știu dacă în zilele noastre ar putea să facă așa ceva cu specialiști români!”
- ”Grele lucrări în perioada aia, mai ales că nu se ținea cont de protecția muncii precum se ține cont azi, dar au făcut atunci lucrări pe care azi nu le'ar mai putea face.”
- ”S-a construit cu specialiști români! Atunci s-a vrut și s-a putut! Mult respect!”
- ”N-a fost ușor! Să ne gândim cu respect la munca lor neobosită și la neajunsurile pe care le-au îndurat!”
- ”Absolut necesar, specialiști, ingineri, topografi, proiectanți, constructori, mașiniști, toți cu responsabilitate au muncit...!”
- ”Nu exista rabat la calitatea materialelor sau execuția construcțiilor.”
- ”Măcar atunci se lucra și construia ceva... acum se lucrează și construiesc buzunarele și averile guvernanților...”
- Făcut de comuniști și încă multe realizări.... după Revoluție multe s-au pus la pământ.”
- ”Și se zice că în Comunism, nu s-a muncit... ! Of, și încă cât!”, au fost câteva dintre comentariile postării.
Barajul Tarnița din județul Cluj este un baraj în arc, construit în anul 1974, cu o înălțime de 97 m, cu o lungime a coronamentului de 237 m, care permite un debit deversor de 850 mc/s, având ca principal scop producerea de energie electrică.