Foto Biserica Reformată din Huedin, o bijuterie. Acolo s-a făcut o descoperire de senzație, prima de acest fel în ultimii 120 de ani

Biserica Reformată din Huedin datează din secolul al XIII-lea, si astfel este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice de interes national. Acum doi ani, arheologii au descoperit o criptă intactă. O astfel de descoperire nu s-a mai făcut de 120 de ani în Cluj, spun specialiștii.

''În urmă cu vreo doi ani, am fost la Biserica Reformată din Huedin, ca să facem un material cu descoperirile din criptele care tocmai ieșiseră la iveală în timpul renovărilor bisericii. Biserica era toată un șantier de cercetare arheologică, înăuntrul ei erau săpături, era spintecată de-a dreptul. Dar nu-mi puteam lua ochii de la tavanul casetat, realizat de meșterul sas Lorenz Umling. A devenit unul dintre tavanele mele preferate. E o adevărată poveste acolo despre lume, despre geografii simbolice, despre ceruri etc. Am și o teorie în ceea ce privește dispunerea casetelor și semnificația lor, dar nu v-o spun că sigur n-ați înțelege. Trebuie să vă arăt pe viu.

Azi, biserica e renovată și e o bijuterie arhitecturală. Un exemplu de restaurare. Vă îndemn s-o vizitați când treceți pe acolo, pastorul e un om super fain. Dar ce vreau să zic, de fapt: prima poză de aici reprezintă o bucată din balustrada amvonului. Ceea ce vedeți e pictura originală, care iese la iveală abia după al șaptelea strat de vopsea. Dungile alea oblice reprezintă straturile succesive de vopsea care au acoperit această comoară. În acest fel, a ieșit la iveală și ceea ce vedeți în poza 2, adică balconul bisericii. Până acum, nimeni nu a văzut bogăția aceasta de pictură pe lemn. Balconul era maro închis. Iată ce ascundea, de fapt. La fel, pereții ascundeau o frescă, din care acum putem vedea fragmente. O biserică având în spate o istorie de 700 de ani, în care au fost îngropați membri ai familiei nobiliare Bánffy. Așa e și cu arheologia. Ca și cu straturile de vopsea, să știți. Cu cât sapi mai adânc, cu atât cobori mai mult în timp.

În curând vă spunem povestea descoperirilor de la Huedin și vă arătăm cum se (re)scrie istoria. Stay close to Muzeul National de Istorie a Transilvaniei'', transmite PR-ul institutiei. 

 

Etichete
Comenteaza