Canabisul şi sănătatea: Situațiile în care ar putea ajuta și ce persoane ar trebui să evite consumul

Canabisul şi sănătatea: Situațiile în care ar putea ajuta și ce persoane ar trebui să evite consumul

Canabidiolul poate ajuta în cazul unor afecțiuni, dar sunt categorii de persoane care ar trebui să evite consumul acestuia, spun specialiștii.

Adolescenţii, adulţii tineri, femeile însărcinate, şoferii şi bolnavii mintal ar trebui să evite consumul de canabis, potrivit celei mai mari analize de sănătate de acest tip. Cu toate acestea, canabidiolul poate ajuta la reducerea crizelor la pacienţii cu epilepsie, iar medicamentele pe bază de canabis pot ajuta în cazul sclerozei multiple, al durerii cronice, al bolilor inflamatorii intestinale şi în îngrijirea paliativă.

Constatările s-au bazat pe o analiză globală realizată de o echipă internaţională de experţi, care a analizat studiile de referinţă privind canabisul şi sănătatea, efectuate în ultimele două decenii. Analizele umbrelă analizează meta-analizele anterioare şi oferă un rezumat al dovezilor privind un anumit subiect, scrie The Guardian, potrivit News.ro.

Acesta a constatat că, în timp ce compuşii de canabis ar putea fi de ajutor pentru persoanele cu anumite afecţiuni medicale, consumul de droguri ar putea fi dăunător pentru alte grupuri de persoane.

Experţii, printre care se numără şi cercetători din Marea Britanie, au analizat date din 101 meta-analize privind consumul de canabis. Studiile au fost publicate între 2002 şi 2022 şi au analizat efectele diferitelor combinaţii de canabis, canabinoizi şi medicamente pe bază de canabis asupra sănătăţii.

Consumul de canabis a fost legat de sănătatea mintală şi de cogniţia slabă, concluzionează studiul. A crescut riscul de accidente de maşină în rândul şoferilor şi a dus la rezultate slabe pentru copii atunci când femeile însărcinate au folosit acest drog.

Autorii au declarat că ar trebui să se evite consumul de canabis în rândul tinerilor, în timp ce creierul lor este încă în curs de dezvoltare. Ei au susţinut că majoritatea bolilor mintale au fost identificate pentru prima dată în timpul adolescenţei şi la vârsta adultă tânără. Şi aceasta a fost, de asemenea, o perioadă în care "cogniţia este primordială pentru optimizarea performanţelor academice şi a învăţării".

Cu toate acestea, ei au spus că canabidiolul era benefic pentru persoanele cu epilepsie pentru a le ajuta să evite crizele.

Medicamentele pe bază de canabis ar putea, de asemenea, ajuta la reducerea durerii cronice şi ar putea ajuta la reducerea spasmelor în rândul persoanelor cu scleroză multiplă. De asemenea, ar putea ajuta la reducerea senzației de greaţă şi a vărsăturilor în rândul pacienţilor cu o serie de afecţiuni şi ar putea contribui la îmbunătăţirea somnului pacienţilor cu cancer.

S-a constatat, de asemenea, că medicamentele pe bază de canabis îmbunătăţesc calitatea vieţii în rândul pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale şi s-au dovedit a fi eficiente în îngrijirea paliativă. Însă autorii au subliniat că utilizarea medicamentelor pe bază de canabis "nu a fost lipsită de evenimente adverse".

"Dovezile convingătoare sau convergente recomandă evitarea canabisului în timpul adolescenţei şi la începutul vârstei adulte la persoanele predispuse să aibă tulburări de sănătate mintală, care sunt însărcinate şi în timp ce conduc", au scris aceştia.

"Canabidiolul este eficient pentru epilepsie, în special la copii, în timp ce alţi canabinoizi pot fi eficienţi în utilizarea pentru scleroza multiplă, durerea cronică, boala inflamatorie intestinală şi îngrijirea paliativă".

Canabisul, în general, nu este legal în Regatul Unit, dar medicii specialişti pot prescrie canabis medicinal pentru afecţiuni precum epilepsia severă şi pentru bolnavii de cancer care suferă de efecte secundare ale anumitor medicamente şi pentru pacienţii cu scleroză multiplă.

De asemenea, oamenii pot cumpăra produse precum uleiul CBD sau uleiul de cânepă. Cu toate acestea, pe site-ul NHS se precizează că "nu există nicio garanţie că acestea sunt de bună calitate sau că oferă beneficii pentru sănătate".

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza