CASE CU AMINTIRI. Cum poți vizita casa copilăriei Anei Aslan: „Îmi plăcea casa noastră spațioasă și...”

CASE CU AMINTIRI. Cum poți vizita casa copilăriei Anei Aslan: „Îmi plăcea casa noastră spațioasă și...”

 Casa din Brăila în care s-a născut Ana Aslan a devenit Casă memorială. 

Ana Aslan a fost un model de comportament didactic, social şi cultural, un exemplu de voinţă şi disciplină. A fost un medic dăruit şi devotat, un om de ştiinţă de o tenacitate uimitoare, o vizionară, o luptătoare pentru viaţă, o femeie de o rafinată eleganţă şi politeţe, o aristocrată, o iubitoare a artelor, a literaturii şi a muzicii clasice şi romantice. S-a bucurat de consideraţia şi prietenia marilor personalităţi ale lumii. A fost o iubitoare de oameni, de viaţă şi de frumos. A fondat primul institut de geriatrie şi gerontologie din lume, recomandat ca model de organizare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ceremonia de inaugurare a acesteia a fost organizată pe 24 septembrie, în prezenţa foştilor săi colaboratori de la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie, pe care l-a înfiinţat în 1952 şi care îi poartă numele începând cu anul 1992, şi a constituit prilej de nostalgie, bucurie, tristeţe, dar şi lacrimi din partea celor care au cunoscut-o şi cărora le-a fost model de carieră şi de viaţă.

''Cei care au lucrat printre primii cu Ana Aslan se află astăzi aici. Am vrut ca cei 125 de ani de la naşterea profesoarei, 70 de ani de când a înfiinţat Institutul, 65 de ani de când prima şarjă de Gerovital, medicamentul minune, a devenit industrială să îi sărbătorim aici, în casa din Brăila, cel mai potrivit loc pentru o astfel de sărbătoare, împreună cu cei care au lucrat cu Ana Aslan şi, bineînţeles, cu brăilenii'', a spus, cu această ocazie, preşedintele Fundaţiei ''Ana Aslan'', Speranţa Prada.

Doctor în ştiinţe farmaceutice şi fost farmacist-şef în cadrul Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie ''Ana Aslan'', unde a lucrat timp de 35 de ani, Speranţa Prada a recunoscut că numele de Ana Aslan a reprezentat o carte de vizită care i-a deschis foarte multe uşi de-a lungul întregii sale cariere.

"Toţi cei de faţă am lucrat cu Ana Aslan, dar când spui 'am lucrat cu Ana Aslan', de fapt Ana Aslan lucra cu noi, nu noi cu Ana Aslan. Era şef recunoscut, era o aristocrată. Cu toţii recunoaştem că, atunci când pe cartea noastră de vizită scrie Ana Aslan, avem nişte uşi deschise. Am stat cu prinţi la masă, cu preşedinţi. Eu zic că fiecare am fi fost un anonim în profesia noastră, dacă nu am fi făcut parte din echipa Anei Aslan, o personalitate de dimensiune mondială", a menţionat Speranţa Prada.

Fundaţia a reuşit în 2022, prin eforturi financiare proprii, să cumpere casa din Brăila în care, pe 1 ianuarie 1897, s-a născut Ana Aslan, imobil deţinut de o persoană privată, să o transforme în Casă memorială şi să o inaugureze chiar în anul aniversar Ana Aslan.

Comenteaza