Ce aliment îți distruge ficatul mai tare decât alcoolul. Toată lumea îl consumă zilnic
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Noi 2021, 10:49
- Life
- Ascultă știrea

Ficatul este afectat de o alimentatie bogată în grasimi și de mâncare prăjită.
Recent, o nouă boală a ajuns în topul afecţiunilor care duc la cedarea ficatului. Boala ficatului gras non-alcoolic poate duce la ciroză şi la diabet de tip 2.
Una dintre principala cauză a apariţiei acestei boli este consumul de zahăr, conform healtyfood.com. În urma unui studiu recent s-a descoperit că, deşi participanţii care au mâncat mult zahăr zilnic nu s-au îngrăşat decât cu 2%, ficatul lor a acumulat cu 27% mai multă grăsime.
Medicii recomandă să reducem cantitatea de zahăr consumată zilnic şi să adoptăm un regim alimentar sănătos, bazat pe fructe şi legume, potrivit realitatea.net.
Supe: supa slaba de carne, supa de legume, supa de zarzavat, supa crema;
carne, mezeluri: carne slaba de vita, pui sau curcan pregatita pe gratar, fiarta sau inabusita, sunca fara grasime, muschi file, muschi tiganesc;
oua: oua posate (ou ochi in apa fiarta);
lapte, lactate: lapte dulce slab (1,5%), lapte batut, iaurt slab, kefir, branza de vaci, telemea, urda;
peste: peste slab (pastrav, cod, salau, stiuca) fiert sau la gratar;
legume: legume verzi: fasole verde, spanac, urzici, salata; radacinoase: morcovi, sfecla, telina; altele: cartofi, dovlecei;
fructe: banane, mere, pere, caise, piersici, struguri, capsuni, zmeura pepene verde, pepene galben;
fainoase: paste fainoase, cereale tip musli;
condimente: marar, patrunjel, leustean, cimbru, oregano, foi de dafin;
dulciuri: gem, dulceata, marmelada, magiun, miere, compoturi, budinca de gris, macaroane;
bauturi: sucuri naturale de fructe sau legume;
Supe: ciorbe drese cu smantana, ciorba de burta, ciorba de fasole (alte tipuri de supe grase);
carne, mezeluri: carne de porc, miel, rata, gasca, berbec, miel, orice tip de carne grasa, mititei, tocaturi, carnati, afumaturi, slanina, majoritatea mezelurilor;
oua: oua ochiuri prajite, omleta, oua fierte;
lapte, lactate: branza fermentata, branza foarte grasa, smantana, frisca, unt, cascaval, branza topita;
peste: peste gras (crap romanesc, somn), conserve de peste, icre;
legume: varza, fasole, mazare, ceapa, usturoi, castraveti, ardei iute, rosii, vinete, ciuperci;
fructe: alune, nuci, fistic, caju;
fainoase: painea neagra, pateuri, saleuri;
condimente: piper, ardei iute, otet, hrean, mustar, maioneza, sosuri gata preparate, ketchup;
dulciuri: ciocolata, inghetata, tort, prajituri cu frisca, prajituri de cofetarie, foietaj, gogosi;
bauturi: alcool, bauturi carbogazoase, cola;
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei