Mâncarea românească din în topul TasteAtlas. Iată cum arată TOPUL celor mai apreciate preparate
- Scris de Ziua de Cluj
- 18 Apr 2023, 11:13
- Life
- Ascultă știrea

Preparatele românești sunt apreciate și la nivel internațional și au ajuns să fie prezente în topul TasteAtlas, care cuprinde peste 10.000 de preparate și băuturi din întreaga lume.
Astfel, pe locul întâi în clasamentul celor mai bune preparate românești prezentate de TasteAtlas se află mujdeiul, prezentat drept varianta românească a sosului de usturoi. Acesta constă din căței de usturoi, ulei de floarea soarelui, piper și apă. Usturoiul este pasat împreună cu alte ingrediente, iar sosul este apoi servit de obicei cu pește sau cartofi prăjiți. Mujdeiul poate varia ca textură de la lichidă la groasă. Numele acestui sos este derivat din must de ai, care înseamnă must de usturoi, scrie TasteAtlas.
Pe locul doi în top 10 cele mai apreciate preparate românești se află plăcinta aromână, cunoscută la noi și sub numele de plăcintă macedoneană. Aceasta este o plăcintă tradițională umplută cu praz sau spanac, ouă, brânză și smântână și coaptă în cuptor.
Pe locul trei se află bulzul - un fel de mâncare tradițională românească din mămăligă, cu o umplutură cremoasă. Biluțele de mămăligă sunt prăjite la grătar, unde sunt lăsate până când la exterior se formează o crustă crocantă. "Cea mai comună umplutură este combinația de unt și brânză moale de oaie cunoscută sub numele de brânză de burduf. Bucăți de slănină sau șuncă sunt adesea încorporate în umplutură pentru a crea o masă mai echilibrată. Procesul de prăjire la grătar permite brânzei să se topească și astfel bulzul se transformă într-un fel de mâncare incredibil de satisfăcător. Se crede că bulzul a fost pregătit inițial de ciobanii români, care au fost primii care au folosit focul deschis pentru a găti aceste bile aromate la grătar", explică cei de la TasteAtlas.
În clasamentul celor mai bune preparate românești mai intră ciorba rădăuțeană, sarmalele, plăcinta, zacusca, papanașii, micii și covrigii.
Mâncarea românească în lume
În ceea ce privește clasamentele internaționale, în topul celor mai bune supe tradiționale din lume, pe locul 12, se află ciorba rădăuțeană, pe locul 56, se află supa de pui cu tăiței, iar locul 55 este ocupat de ciorba de porc cu afumătură, pe locul 75 apare ciorba de burtă, iar locul 86 este ocupat de ciorba de văcuță.
În clasamentul aperitivelor, România e reprezentată pe locul 12 cu fasolea bătută, pe 18 cu salata de vinete și pe locul 25 cu salata de icre.
De asemenea, urda românească ocupă locul 32 în topul celor mai bune brânzeturi.
TasteAtlas a încropit și un top al celor mai proaste mâncăruri românești, în care pe primul loc se află salata de satraveți: "Se prepară de obicei cu o combinație de castraveți proaspeți, ceapă, ulei de măsline, sare, tarhon și oțet de cidru. Castraveții se taie felii subțiri și se amestecă cu ceapă tăiată felii, sare, tarhon, oțet și ulei.
Castraveții trebuie să fie bine acoperiți cu oțet și ulei. Această salată răcoritoare de vară trebuie servită imediat pentru ca bucățile de castraveți să nu se înmoaie. Poate fi consumată ca atare sau poate fi servită ca acompaniament la fripturi și preparate din pește".
În acest clasament mai apar chiftelele de pește, papricașul de pește, salata de varză, jumările, ciorba de praz, mămăliga cu lapte, ciorba de oase, urzicile cu usturoi și mămăligă și ciorba de pește.