Cifre îngrijorătoare. 2 din 10 români nu au acces la apa potabilă
Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, țara noastră se confruntă cu o problemă a apei.
În vara lui 2024, când în unele zile temperaturile au depăşit 40 de grade şi s-au resimţit ca 45 de grade, iar medicii au subliniat importanţa consumului de apă, România se confruntă cu o realitate cruntă: pentru 2 din 10 români, hidratarea este un „lux“, deoarece nu au acces la apă potabilă din surse sigure, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, cetralizate de Our World in Data.
În schimb, în ţările vecine României situaţia este altfel. În Ungaria, întreaga populaţie are de apă curată, iar în Bulgaria peste 95% dintre locuitori sunt asiguraţi. Ce efecte are apa pe care o bem asupra sănătăţii?
„În România, încă sunt copii care se prezintă cu intoxicaţii de la apă, pentru că fântânile sunt dezinfectate cu anumite substanţe chimice care conţin nitraţi în cantităţi mari. Astfel, se oxidează hemoglobina şi duce la o situaţie care poate pune în pericol viaţa copiilor.
Pesticidele, de asemenea, ajung cu uşurinţă în sol şi în apele subterane. De aceea este important ca apele pe care le consumăm să fie supuse unor analize toxicologice şi microbiologice“, a spus dr. toxicolog Radu Ţincu.
Mai multe puteți citi AICI