Ciorba de dovlecel cu lapte bătut: Te duce cu gândul la vacanțele de vară petrecute la bunici...

Ciorba de dovlecel cu lapte bătut: Te duce cu gândul la vacanțele de vară petrecute la bunici...
| Foto: retetepentrutoategusturile.ro

Ciorba de dovlecel cu lapte bătut este rețeta care te duce cu gândul la vacanțele de vară petrecute la bunici… Când toate mesele erau alcătuite din ingrediente proaspăt culese din grădină, cu miros de iarbă și un gust pe care cu greu îl mai regăsim acum.

Este o ciorbă fină, acrișoară, răcoritoare, este perfectă pentru zilele toride, pline de melancolie și de dor de anii în care număram zilele până când vom crește „mari”, scrie diversificare.ro.

Ingrediente
2 dovlecei, de mărime medie
o ceapă
1 morcov
500 ml lapte bătut
ulei (poate fi şi de măsline - bunicii noştri aveau de floarea soarelui)
busuioc, sau oregano, sau măghiran, sau mentă (unora le place mărarul sau pătrunjelul)
sare 

Preparare: 
Dovlecelul se spală și se curăță de coajă dacă aceasta este îmbătrânită sau prezintă lovituri ori alte defecte. Dacă este un dovlecel crud și sănătos (ideal) se poate păstra coaja, cu condiția să fie bine spălat și să provină dintr-o sursă sigură (organic, fără stropiri). Se taie dovlecelul pe jumătate și se curăță cu o lingură miezul cu semințe, apoi se taie în cubulețe de aproximativ 2 cm lățime.

Se spală și se curăță ceapa, apoi se toacă mărunt, la fel și morcovul, care poate fi dat pe răzătoarea mică. Se pun ceapa și morcovul într-un vas cu 3-4 linguri de apă și se lasă la foc mic câteva minute, apoi se adaugă dovleceii și o cană cu apă și se fierbe totul pentru 15-20 de minute până când devin dovleceii moi. Timpul poate să difere, în funcție de cât de tânăr este dovlecelul.

Când legumele sunt fierte, se oprește focul și se toarnă ușor laptele bătut amestecând energic. Se sărează după gust (doar pentru copiii mai mari de 1 an), se presară condimentele preferate (noi am ales menta uscată pentru senzația răcoroasă) și se stropește cu ulei (de preferat când se mai răcește). Se poate servi caldă sau rece, este delicioasă în ambele variante.

Comenteaza