Clujul barurilor și al cafenelelor, scos la înaintare în faţa turiştilor: "vrem să promovăm viaţa de oraş"

Clujul barurilor și al cafenelelor, scos la înaintare în faţa turiştilor:
Dacă ar fi să le prezentați orașul străinilor voi ce le-ați arăta? Muzeele, clădirile istorice și bisericile sau cafenelele, cluburile și locurile mai puţin cunoscute? Pornind de la această întrebare, o tânără a adus la Cluj un proiect internațional excentric, dar eficient, de promovare a orașelor.

Sosit în pragul sărbătorilor de iarnă, Cluj Greeters le propune turiștilor o experiență de vacanță unică: în loc să li se ofere un tur al obiective turistice deja consacrate, li se pregătește o escapadă direct în sufletul orașului. Practic, vor observa de unde vine energia Clujului și ce-l diferențiază de orice alt loc pe care l-au mai vizitat.

"Ideea e să simtă viaţa oraşului"

Totul se desfășoară pe bază de voluntariat și nu implică nicio taxă. Turiștii care vor să apeleze la acest serviciu se programează prin completarea formularului de pe site-ul programului, specifică în ce perioadă vor fi în Cluj-Napoca, ce vor să descopere în timpul vizitei și când sunt disponibili pentru tur. Mai apoi, grupați în grupuri de maxim șase persoane, vor ajunge să experimenteze pe propria piele cum se trăieşte în capitala Transilvaniei.

În loc să vadă clădirile istorice sau muzeele, îşi vor petrece timpul în cluburile, centrele comerciale sau restaurantele din oraş. Bineînţeles, tot serviciul este personalizat, astfel că cei care vor să admire arhitectura Clujului sau locurile încărcate de istorie vor putea face şi acest lucru. Traseul se poate stabili în prealabil sau cu doar câteva minute înainte de întâlnirea propriu-zisă, în funcţie de preferinţele fiecăruia. În principal sunt luate în calcul doar locuri din interiorul municipiului, dar dacă cineva doreşte să se aventureze în alte destinaţii turistice din apropiere o pot face, cu condiţia să aibă cu ce se deplasa.

"Noi vrem să promovăm foarte mult viaţa de oraş, nu ceea ce-ţi arată orice ghid turistic, că aşa e foarte simplu; intri la Info Cluj, iei o hartă , ghidul şi cărticica cu muzeele şi te plimbi de nebun prin oraş. Noi ne axăm pe faptul că tu vii să simţi că trăieşti în Cluj, să vezi unde se mănâncă bine, să vezi unde se bea bine, să vezi unde se petrece bine, să vezi ce fac oamenii, să le arăţi şi Piezişa şi peisajul de munte, te duci şi pe Cetăţuie şi prin cimitir ş.a.m.d. Ideea e să simtă viaţa oraşului", a explicat Oana Nicoleta Both, coordonatoarea proiectului.

Greeterii, prietenii turiştilor pentru o seară

Turul orașului durează între două și trei ore și este realizat de voluntari, numiți sugestiv "greeteri". Având ca punct de reper datele din formularul completat de turiști, ei stabilesc, alături de coordonatoarea lor, cum se va desfășura acesta. Vizita poate fi structurată în orice fel doresc, însă trebuie să plătească din propriul buzunar deplasările la diferitele obicetive turistice, taxele de intrare și consumația din localuri. La rândul lor, străinii îşi vor plăti ei singuri toate cheltuielile aferente escapadei.

Greeterii desemnați pentru un anumit grup sunt aleși în funcție la orele la care sunt diponibili, de limbile vorbite și de cunoștințele din diverse domenii. De exemplu, dacă un turist vorbește doar rusa și franceza și este interesat de fabricile din oraș va primi un voluntar care să cunoască una dintre cele două limbi și care să dețină un minim de cunoștințe despre vechile uzine.

"Greeterii primesc feedback tot timpul. Turiştii sunt încurajaţi să aibă un feedback despre ei, să spună dacă le-a plăcut sau dacă nu le-a plăcut vizita, ce le-a plăcut, ce nu, etc", a adăugat Oana.

Ideea originală aparține unei americance, Lynn Brooks, care, în 1992, a pus la New York bazele primului program de întâmpinare a străinilor de acest fel. Inițiativa a prins rapid popularitate și a fost adoptată de zeci de orașe de pe întreg mapamondul. În România a ajuns în urmă cu aproximativ un an, la București, iar la Cluj a fost adusă în luna decembrie a anului trecut, la propunerea unuia dintre coordonatorii proiectului din Capitală.

"Era la Bucureşti o voluntară cu care am lucrat în proiecte şi care a venit la Cluj şi mi-a spus: "uite, am un proiect, am vorbit să ne extindem la Cluj şi m-am gândit la tine". Am întrebat despre ce este vorba, mi-a zis că e vorba de ghizi turistici şi voluntari, trebuie să te plimbi cu străini, te plimbi cu ei, le prezinţi oraşul, le prezinţi localuri. Am zis ok şi ne-am apucat să ne punem pe picioare", a relatat Oana.

În momentul de față în proiect sunt implicați 15 voluntari, alți trei fiind pe lista de așteptare, iar înscrierile se fac non-stop. Contrar aşteptărilor, majoritatea sunt trecuţi de vârsta studenţiei, având între 25 şi 39 de ani. Cel mai în vârstă greeter este o doamnă de 51 de ani. Pentru a se alătura programului, doritorii trebuie doar să completeze un chestionar care cuprinde câteva date esenţiale pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii, precum limbile cunoscute, domeniile de interes şi disponibilitatea lor.

"Înscrierile nu se opresc, nu avem perioadă de recrutare de o lună şi după aia să închidem porţile, pentru că nu este un proiect care să se întâmple într-o anumită perioadă de timp, să ştii că ţine zece zile și că ai nevoie de 200 de voluntari. E un proiect care merge încontinuu la plus înfinit și dacă la New York e de 23 de ani, aşa o să meargă și aici până când ne vom sătura şi ne vom urî de el", a specificat Oana.

Programările vin grămadă

Startul oficial al programului a fost în data de opt decembrie, la prânz, iar turiștii nu au întârziat să apară. Primul grup, compus din doi bucureșteni, a venit între Crăciun și Revelion, pe 28 decembrie, iar în acest an sunt programate deja trei grupuri mari, în aprilie, mai și august. În mai sunt așteptate două grupuri, unul de cinci germani și altul mai mare, format din persoane din 19 țări, iar în august sunt aşteptaţi 40 de finlandezi.

"O să se împartă din 40 ori în grupuri de câte 10, ori în grupuri de câte 5-6. Să vedem cum sunt făcute bisericuţele, ce vor fiecare. La 40 de oameni nu poţi să-i iei pe toţi şi nici nu poţi să-i ţii sub control. Trebuie oricum să vedem şi când vin mai exact şi vom stabili după detaliile", a mărturisit coordonatoarea proiectului.

Proiect mic, dar cu planuri mari

Chiar dacă Cluj Greeters este încă în fază incipientă, Oana se gândește deja la extinderea lui. Astfel, până la sfârșitul anului speră să reuşească să coopteze în el cel puțin 200 de voluntari. De asemenea, își dorește să ducă inițiativa și în alte orașe ale țării: mai precis în Braşov, unde au început deja demersurile, Iaşi şi Timişoara. Ca proiect personal, vrea să ajungă și la Baia Mare, un oraș de care a rămas îndrăgostită.

"Faptul că acum suntem Capitala Europeană a Tineretului (CET) o să ne ajute foarte mult, pentru că va fi plin de evenimente. Dacă cineva o să vrea să asculte rock o să putem să ne uităm dacă avem evenimente rock, vom putea vedea dacă avem vernisaje etc, ca să putem face totul cât mai personalizat, pe placul turistului",a încheiat ea, precizând că statutul din acest an al Clujului nu a fost un factor decizional în momentul în care a decis să demareze proiectul.

Comenteaza