Clujul, printre județele cu cele mai multe obiective de patrimoniu incluse în platforma de promovare a turismului "România Atractivă"
- Scris de Nicu Mitrea
- 15 Mai 2024, 14:33
- Life
- Ascultă știrea
S-a lansat cea mai complexă platformă multimedia de promovare a turismului cultural, „România Atractivă”, iar Clujul se numără printre județele cu cele mai multe obiective de patrimoniu incluse în acest program.
Cu lansarea platformei multimedia "România Atractivă", o nouă eră în promovarea turismului cultural românesc își face simțită prezența. Începând de miercuri, 15 mai, turiștii, fie că sunt din țară sau din străinătate, au acces la cea mai complexă și cuprinzătoare sursă de informații și inspirație pentru a descoperi frumusețile ascunse ale României.
Această platformă nu este doar o simplă colecție de atracții turistice, ci o veritabilă călătorie virtuală și interactivă prin patrimoniul cultural divers și bogat al țării. Cu 12 rute turistice tematice care acoperă întreaga geografie a României și 275 de obiective culturale deosebite, România Atractivă este un ghid indispensabil pentru orice pasionat de călătorii și cultură.
Printre tematicile abordate se regăsesc castelele impunătoare, cetățile pline de istorie, conacele boierești, satele pitorești cu arhitectură tradițională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri ce fac parte din patrimoniul UNESCO, dar și limesul dunărean și al provinciei Dacia, martori ai bogatei moșteniri istorice a României. Cu fiecare itinerariu propus, România Atractivă oferă o incursiune captivantă în diversele aspecte ale culturii și istoriei românești.
Clujul, printre județele cu cele mai multe obiective de patrimoniu incluse în program
Unul dintre județele care strălucește în această inițiativă este Clujul, cu 11 obiective de patrimoniu incluse în program, distribuite pe șapte rute culturale distincte. De la Cetatea Bologa la Cetățuia Cluj-Napoca, de la biserica de lemn din Chiraleș la Castelul Kemény, turiștii au oportunitatea de a descoperi bogăția istorică și culturală a acestui colț de țară. Traseele gastronomice Țara Călatei și Țara Moților completează tabloul oferind vizitatorilor o incursiune culinară în deliciile locale.
România câștigă odată cu aducerea la lumină a comorilor locale existente în patrimoniul cultural. În egală măsură, câștigă și comunitățile locale în cadrul cărora acestea sunt prezente, care de acum își pot regândi strategia de dezvoltare economică, odată cu creșterea interesului din partea turiștilor și posibilitatea localnicilor de a iniția noi activități sau de a își pune în valoare produsele și serviciile existente”, declară Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, coordonator al programului România Atractivă din fonduri PNRR.
Cu ajutorul platformei "România Atractivă", informația este la un click distanță. Site-ul web și aplicația mobilă, oferă acces la o bibliotecă digitală impresionantă, disponibilă în mai multe limbi internaționale. Aici, utilizatorii pot explora istoria detaliată a fiecărui obiectiv cultural, însoțită de o varietate de conținut multimedia, de la tururi virtuale și animații 3D până la ghiduri audio și recenzii de la alți vizitatori.
Despre programul "România Atractivă"
România Atractivă, primul program național de susținere a turismului cultural-istoric, a luat startul în 2023 și se va finaliza în iunie 2026.
Programul România Atractivă, cu o valoare de 36.356.328,86 lei, este parte a Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar principalii beneficiari sunt autoritățile locale, alături de turiștii români și străini. Programul este coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și implementat împreună cu echipele profesionale ale consorțiului declarat câștigător în urma licitației organizate de minister în anul 2022: Terra Building, companie românească specializată în infrastructură rutieră și Eventya, companie specializată în dezvoltarea de aplicații de travel și content marketing.