Clujul, ridicat în slavă de un renumit ghid de călătorii: "este capitala în plin avânt a României"

Clujul, ridicat în slavă de un renumit ghid de călătorii:
Oraşul din inima Ardealului a captat atenţia străinilor. Un renumit ghid de călătorii cataloghează municipiul ca fiind, dintr-un anumit punct de vedere, capitala României.

 

Scriitorul şi jurnalistul Mark Baker, călător frecvent prin România şi coautor al unui ghid de călătorii, a inclus recent Clujul în prestigiosul volum Lonely Planet, numindu-l "capitala în înflorire a artei din România".

Potrivit acestuia, deşi oraşului îi lipsesc peisajele feerice din Braşov şi din Sighişoara, dar şi armonia arhitecturală a Sibului, Clujul compensează din plin din punctul de vedere al cafenelelor şi al vieţii artistice.

"Cluj-Napoca, oraşul cel mai mare din Transilvania (şi al doilea din România) primeşte adesea vizite scurte din partea călătorilor ce se îndreaptă spre obiectivele turistice mai bine cunoscute din zonă.

În timp ce este adevărat că oraşului îi lipsesc peisajele feerice din Braşov şi Sighişoara şi armonia arhitecturală a Sibului, compensează mai mult decât suficient prin atmosfera animată a cafenelelor studenţeşti şi prin viaţa artistică. De asemenea, se întâmplă să fie casa celui mai tare loc de întâlnire al artei contemporane din ţară, găzduit, în mod adecvat, într-o fostă fabrică de pensule", scrie acesta.

În continuare, este pus accentul pe puternicul caracter multietnic al oraşului, datorat relaţiei multiseculare dintre locuitorii Clujului şi cei ai ţării vecine, Ungaria.

Un alt punct forte al oraşului este reprezentat de prezenţa mai multor muzee chiar în centru, la o distanţă de doar câteva minute de Piaţa Unirii. Totodată, Clujul este apreciat pentru existenţa unui spaţiu special amenajat pentru a găzdui diferite evenimente artistice.

Nu în ultimul rând, Baker se arată încântat de cafenelele din oraş, care reflectă, atât prin designul lor, cât şi prin atmosfera creată caracterul boem, artistic şi plin de viaţă al Clujului.

Comenteaza