Cum ai grijă de mediul înconjurător şi de bugetul personal printr-o activitate relaxantă

Cum ai grijă de mediul înconjurător şi de bugetul personal printr-o activitate relaxantă
În vagonul creativ amplasat vineri la gara mică din Cluj-Napoca au avut loc o serie de ateliere şi evenimente creative, printre care şi un atelier de reciclare creativă în care clujenii au putut învăţa cum să-şi confecţioneze o sumedenie de obiecte, protejând în acest fel şi mediul înconjurător, şi făcând o diferenţă în buzunarele lor.

Asociaţia non-profit Părinte înFloreşti a contribuit la evenimentele desfăşurate în vagonul creativ cu un atelier în care atât cei mari cât şi cei mici au învăţat cum să confecţioneze diferite obiecte din materiale reciclabile, în special ornamente de Crăciun, având în vedere că se apropie sărbătorile.

„M-am ocupat de partea de reciclare creativă în care am făcut brăduţi din hârtie, coşuleţe din hârtie, globuri din becrui şi nenumărate obiecte, decoraţiuni de Crăciun. Ideea acestor ateliere a pornit de la faptul că sunt foarte multe deşeuri şi ajung în natură haotic. Vrem să arătăm oamenilor că pot recicla materiale foarte uşor, într-un mod plăcut, distractiv deoarece recilcarea creativă este o alternativă la reciclarea obişnuită. Partea frumoasă, pe lângă faptul că ai grijă de mediul înconjurător în acest fel, este că le poţi face acasă, poţi să îţi controlezi singur activitatea, trebuie doar să înveţi tehnicile", a spus Laura Macovei, coordonator proiecte mediu în cadrul asociaţiei Părinţi înFloreşti.

Beneficiile reciclării creative sunt nenumărate şi constituie nu doar o activitate relaxantă, ci un mod de viaţă prin care ai grijă de mediul înconjurătotr.

„Într-o oră de relaxare şi bună dispoziţie îţi creezi un produs finit absolut necesar. Poţi să-ţi faci jucării, de la omizi din dopurile de la sticlele de suc, roboţei, candelabre din sticlă de vin, o infinitate de lucruri care nu sunt greu de făcut, te relaxează, te alegi la sfârşti cu un produs pe care îl foloseşti, ai grijă de mediul înconjurător şi vei vedea şi o reducere financiară acolo la buget".

Laura este singura persoană cu studii terminate la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, care vine pe piaţa clujeană cu acest gen de iniţiative, întrucât majoritatea celor care susţin ateliere aemănătoate nu o fac folosind strict materiale reciclabile.

„În Cluj majoritatea îmbină materiale reciclabile cu cele nereciclabile, iar aici se pierde deja ideea. Am început prin a ţine ateliere în Floreşti, în fiecare marţi la Clubul Păpădiilor, şi am mai avut ateliere în cadrul diferitelor proiecte. Din Floreşti am migrat şi spre Cluj deoarece oamenii s-au arătat interesaţi de ceea ce facem. Vrem să implicăm toţi cetăţenii, indiferent de unde sunt. Facem ateliere şi pentru copii şi pentru adulţi. Vin adulţi la noi care vor să înveţe tehnici mai dificile pentru a-şi construi diferite obiecte, mozaicuri din sticlă sau tot felul de covoraşe", a mai spus Laura.

Iniţiativele prietenoase cu mediul înconjurăror nu se opresc aici, iar la anul viitor vor avea loc evenimente de amploare pentru clujeni şi floreşteni.

„În primăvară avem planificat pentru Ziua mediului o plantaţie, în zona Floreşti, pe o locaţie care a fost defrişată sau este necesară acţiunea în zonă. Tot în primăvară vom avea o acţiune de ecologizare, iar pentru asta sunt destule zone, din păcate. Nu ne putem decide în ce zonă ne vom mobiliza pentru a strânge deşeurile aruncate pe jos. În Floreşti vrem să facem asta pentru că sunt zone în care s-a construit şi nu au fost curăţate. Si pentru Cluj contiunăm cu ateliere de reciclare creativă în care vrem să mobilizăm timp de o săptămână sau două, depinde cum vor demara lucrurile, toţi certăţenii din Cluj să adune deşeurile şi să participe gratuit la ateliere, să vadă cum pot să-şi transforme o casă, cum îşi pot confecţiona cercei, brăţări până la cutii de cadouri", a dezvăluit Laura.

Asociaţia non-profit Părinte înFloreşti s-a lansat acum aproximativ un an, după ce membrii asociaţiei au observat lipsa activităţilor educative din comună. Obiectivele lor sunt închegarea comunităţii de părinţi, prin crearea de activităţi/evenimente pentru aceştia, care să le permită socializarea, cunoaşterea reciprocă şi împrietenirea; informarea, educarea, recrearea părinţilor prin momente de joacă şi creativitate; implementarea unor proiecte; organizarea de târguri handmade şi tip yardsale în Floreşti şi un numai; activităţi caritabile pentru cei aflaţi în nevoie.

Comenteaza