Foto Cum arăta cartierul Gheorgheni la sfârșitul anilor ’70! Era unul dintre cele mai frumoase din țară

Cum arăta cartierul Gheorgheni la sfârșitul anilor ’70! Era unul dintre cele mai frumoase din țară
| Foto: Facebook.com/uar.bna

Cartierul era alcătuit din trei ansambluri: primele două au fost terminate în 1965, iar al treilea – în anul 1970. Erau realizate un număr de 8.920 apartamente pentru aproximativ 30.000 locuitori.

Postarea Bienalei Naționale de Arhitectură despre cartierul Gheorgheni a fost distribuită pe rețelele de socializare de către arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță.

„Domnul arhitect Vasile MITREA - castigatorul Premiului OPERA OMNIA 2023 - si unul dintre primele sale proiecte. Cum arăta cartierul Gheorgheni în 1979, «unul dintre cele mai frumoase cartiere din țară».

Cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca era considerat la sfârșitul anilor ’70 unul dintre cele mai frumoase cartiere din țară, aflăm dintr-un articol publicat în 1979 de arhitectul Nicolae Lascu în revista Arhitectura. Din articol mai aflăm că acest cartier era amplasat în extremitatea sud-estică a municipiului, pe două terase delimitate de un taluz de aproximativ zece metri înălţime.

Accesul spre centru era, și este și acum, asigurat pe străzile Pata şi Gheorgheni, iar spre zona industrială, prin intermediul Pieţei Mărăşti. Erau realizate un număr de 8.920 apartamente pentru aproximativ 30.000 locuitori. Cartierul este alcătuit din trei ansambluri: primele două au fost terminate în 1965, iar al treilea – în anul 1970. «Ansamblurile, în special primele două, se caracterizează printr-o utilizare raţională a pantelor terenului şi printr-o remarcabilă compoziţie spaţială», arăta arhitectul.

«Accentuarea înălţimii taluzului s-a realizat cu clădiri înalte amplasate la limita lui superioară. Se menţionează o deosebită grijă pentru amenajarea circulaţiilor pietonale şi a locurilor de joacă pentru copii. Lipsa unor mari suprafeţe plantate se justifică prin existenţa zonelor verzi învecinate. Dotările de învăţăm înt sînt amplasate perimetral, legate de spaţiile verzi. Sînt prevăzute dotările comerciale, de prestări servicii şi de alimentaţie publică necesare. Este considerat unul dintre cele mai frumoase cartiere din țară».

Extras din Revista Presei realizată de doamna Adriana Tănăsescu - UAR.

Cum arăta cartierul Gheorgheni la sfârșitul anilor ’70! Era unul dintre cele mai frumoase din țară

Comenteaza