Foto Cum arăta primul ”tren urban” al Clujului. A circulat între anii 1893 și 1902
- Scris de Claudia Romitan
- 03 Dec 2019, 16:53
- Life
- Ascultă știrea

Cluj-Napoca aspiră să devină primul oraș din România care să aibă un tren urban ce va lega orașul și localitățile învecinate. La sfârșitul anilor 1800, Clujul avea însă un tren urban, așa cum era el pe acea vreme, adică un tren cu aburi.
Acesta trecea chiar prin centrul orașului.
”Trenul acesta a funcționat între 1893 – 1902. Ultima sa călătorie, ca să zic așa, a fost cea în care au fost transportate cele patru statui care sunt în jurul Regelui Matia Corvin, care au fost aduse de la Budapesta. Linia mergea de la gară pe strada Horea, ajungea în Piața Unirii unde era o bifurcație. În partea dreaptă, spre vest mergea cam până la Parcul Mare, aproximativ unde este în prezent stația de autobuz, acolo era un depou. În cealaltă parte, înspre est mergea până la Biserica Sfântul Petru. Linia a fost abandonată din cauză că erau foarte multe accidente”, explică profesorul clujean Vladimir Bogosavlievici.
Linia de tren urban a contribuit din plin în acei ani la dezvoltarea economică a actualei Piețe Mihai Viteazu. ”Rolul acestei linii a fost o dezvoltare economică a actualei Piețe Mihai Viteazu, care se numea în epocă Széchenyi. Pentru că s-a mutat să spunem așa <centrul economic>, în această zonă, lucru vizibil și pentru că la începutul secolului XX s-au construit o serie de clădiri importante pe strada Horea, unele nu mai există pentru că au fost bombardate în 2 iunie 1944. Datorită acestora strada Horea devine o arteră principală a Clujului”, adaugă istoricul clujean.
Iată câteva imagini repezentative cu trenul urban din acea vreme.
Foto: Facebook / Szekely Eniko
Foto: Facebook / Szekely Eniko
Foto: Facebook / Bela Nagy
Foto: Facebook / Vechiul Cluj