De sărbătorile de Paşte cheltuim cel mult 650 de lei

De sărbătorile de Paşte cheltuim cel mult 650 de lei
Cei mai mulți români aleg să petreacă sărbătorile de Paște acasă, cu familia și prietenii și 46% planifică și economisesc din timp pentru cumpărăturile din această perioadă pentru a nu pune presiune pe bugetul de familie.

La sondajul pe internet desfășurat în perioada 21-31 martie au participat 1.112 de respondenți din toată țara. 13% își vor petrece sărbătorile pascale într-o vacanță de câteva zile în țară sau în străinătate pe care 37,5% o planifică din timp, căutând oferte speciale și reduceri. 42,5% vor aloca un buget de cel mult 650 de lei de persoană pentru vacanța de Paște.
 
Pentru cadourile și cumpărăturile specifice, 33,5% își planifică din timp cheltuielile și fac tot posibilul să se încadreze în buget, iar 21% spun că vor face cumpărăturile sporadic, în funcție de oportunități, chiar dacă se așteaptă să depășească bugetul disponibil. 19,9% nu economisesc specific pentru această perioadă, dar vor aloca bugetele necesare din economiile pe care le fac pe parcursul anului, iar 16,5% fac toate cumpărăturile cu câteva zile înainte, fără să țină cont de buget, urmând să găsească ulterior soluții pentru a compensa deficitul.
 
Coșul de cumpărături pentru masa tradițională presupune un buget similar celui din oricare altă săptămână din an pentru 38,2%, în timp ce 40,6% cheltuiesc mai mult decât pentru coșul de cumpărături dintr-o săptămână obișnuită. Restul se așteaptă să cheltuiască mai puțin decât cumpărăturile de obicei și precizează că toate cheltuielile vor fi împărțite cu întreaga familie. 
 
Pentru masa și cadourile tradiționale de Paște, 44% vor cheltui mai puțin de 20% din veniturile lunare ale familiei sau chiar deloc, pentru că au economisit și planificat bugetul din timp pentru a acoperi toate cheltuielile necesare. Doar 16,3% spun că vor aloca un buget mai mare de jumătate din veniturile lunare ale familiei, urmând să reechilibreze bugetul ulterior.
 
Sondajul a fost realizat pe SigurantaFinanciara.ro, centru de resurse de educație financiară lansat cu susținerea Provident. Dintre cei 1.112 de respondenți, 42% au între 25 și 40 de ani, o treime între 18 și 25 de ani. Cei mai mulți (38,5%) au venituri familiale lunare cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei, peste un sfert între 2.500 și 4.000 de lei, iar 1 din 10 obțin venituri lunare mai mari de 4.000 de lei.

Comenteaza