Descoperiţi Câmpia Maghiară de Nord GALERIE FOTO (P)

Descoperiţi Câmpia Maghiară de Nord GALERIE FOTO (P)
Vizite în Debrecen şi Nyíregyháza, aventuri în patrimoniul mondial de la Hortobágy, zile pline de relaxare în superbul Parc cu Animale din Nyíregyháza şi mâncăruri sănătoase, autentice, de la ţară: Câmpia Maghiară de Nord are câte ceva pentru fiecare. Trebuie doar să îi descoperiţi secretele!

Experienţe culturale

Debrecen al doilea mare oraş şi centru cultural al Ungariei. Aici se găseşte Muzeul Déri, cu una dintre cele mai bogate colecţii cultural-istorice ale Ungariei, locul care găzduieşte lucrarea monumentală a renumitului pictor Munkácsy Mihály, Trilogia Hristos.

Pe lângă Colegiul Reformat, care funcţionează fără întrerupere din 1538, cea mai mare galerie de artă din regiune, Centrul de Artă Modernă şi Contemporană MODEM oferă experienţe înălţătoare pasionaţilor de artă. Biserica Mare din Debrecen este simbolul oraşului şi este destinaţia a numeroşi turişti an de an.

În afară de punctele de atracţie şi muzeele sale, Debrecen oferă numeroase posibilităţi pentru distracţie consistentă. Aici se organizează pe tot parcursul anului festivaluri şi programe culturale. Zilele Jazz-ului de la Debrecen este cel mai vechi şi cel mai important festival de jazz al Ungariei, care are loc în fiecare an. Carnavalul Florilor de la Debrecen şi-a dobândit un renume internaţional, şi continuă să se îmbogăţească cu idei noi an de an.

Nyíregyháza, cu colecţiile sale bogate şi viaţa culturală de înaltă ţinută, atrage vizitatorii în această regiune magică a Ungariei. Oraşul găzduieşte cel mai important eveniment de muzică etnică şi manifestări culturale din Europa Centrală, Festivalul Vidor, la care intrarea este liberă. Pe tot parcursul anului vizitatorii au parte de programe culturale şi de divertisment, manifestări de păstrare a tradiţiilor sau evenimente folclorice.

În Cetatea-castel şi Muzeul de Ceară Báthori din Nyírbátor pasionaţii de istorie vor găsi o expoziţie unică, dar şi programul „Credinţă şi Sănătate". La mijlocul lunii iulie se desfăşoară Săptămâna Dragonului Înaripat, iar în august puteţi avea parte de un deliciu cultural cu ocazia Zilelor Muzicale de la Nyírbátor. Máriapócs a devenit un cunoscut loc de pelerinaj datorită „icoanei plângătoare a Sfintei Maria" făcătoare de minuni, loc vizitat şi de Papa Ioan Paul al II-lea, la fel cum o fac miile de pelerini în fiecare an.

În regiunea Tisei Superioare vă aşteaptă adevărate comori arhitecturale. În sătuleţele de aici se ascund case ţărăneşti vechi de secole, clopotniţe din lemn sau biserici de basm. Biserica de la Sonkád, construită în secolul XV în stil gotic, câştigătoare a premiului Europa Nostra sau biserica reformată din Csaroda sau Tákos, construite în secolul XIII, sunt doar câteva dintre numeroasele astfel de atracţii.

Aici a fost creat drumul bisericilor medievale, unul dintre cele mai importante trasee de turism religios şi al tradiţiilor din Bazinul Carpatic şi care include peste 60 de biserici medievale de o frumuseţe inegalabilă. Traseul tematic este compus din biserici cu origini medievale, care sunt monumente peste nivelul mediu naţional şi au o valoare de istoria artei deosebită. Din punct de vedere al locaţiei, traseul trece prin judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria, judeţul Satu Mare din România şi judeţul Transcarpatia din Ucraina, pătrunse de rădăcini istorice comune.

Aventuri în patrimoniul mondial de la Hortobágy

Hortobágy, cel mai mare teritoriu continuu de ierburi joase din Europa de Est, cu orizontul său neîntrerupt şi cu flora şi fauna sa unică, efectivul de animale aflat în continuă creştere, viaţa păstorească din ce în ce mai consolidată şi bogatele sale tradiţii culturale, este cu adevărat o comoară internaţională.

În 1999, Comisia UNESCO pentru Patrimoniul Mondial a inclus Hortobágy în patrimoniul mondial, fiind un strălucit exemplu de convieţuire în armonie a naturii şi a culturii păstoreşti tradiţionale care s-a dezvoltat aici. În 2008, Hortobágy şi regiunea sa a obţinut titlul de „Cea mai bună destinaţie din Ungaria în care se păstrează vii tradiţiile", acordat în cadrul programului EDEN „Destinaţii Europene de Excelenţă", iar în 2011 a devenit Parc Sub Cerul Înstelat. (Începând cu 2011, Hortobágy poartă şi titulatura de Parc Internaţional Sub Cerul Înstelat datorită faptului că cerul de deasupra parcului naţional este în mare parte netulburat, oferă posibilitatea de a descoperi comorile cerului nocturn fără lumini poluante).

Punctul de pornire al oricărei excursii în Hortobágy este „Hortobágyi Látogatóközpont és Kézműves udvar" (Centrul Turistic şi Curtea Meşteşugarilor din Hortobágy). În acest parc naţional se organizează, în perioada primăvară-toamnă, drumeţii pe jos sau cu bicicleta, pe parcursul cărora parcul Hortobágy este prezentat cu evidenţierea elementelor specifice perioadei respective. 

Stepa infinită sau apropierea de animalele care trăiesc în sălbăticie, cai sălbatici, bouri, lupi, şacali, vulturi şi păsări acvatice oferă o experienţă deosebită. Puteţi participa la un safari din stepă şi vizita parcul cu animale sălbatice Hortobágy.

Dacă alegeţi o plimbare cu trăsura, veţi avea ocazia să descoperiţi fauna caracteristică din Hortobágy, herghelia, cireada de sure de pustă şi de bivoli, turma de oi racka, turma de porci mangaliţa, dar şi viaţa şi munca păstorilor. Puteţi admira spectaculoasa demonstraţie a păzitorilor de cai („csikós"), „pusztaötös"-ul din Hortobágy, sau puteţi face o plimbare în pusta nemărginită într-o căruţă trasă de patru boi.

În parcul cu animale domestice indigene strămoşeşti, Pusztai Állatpark, puteţi să vă plimbaţi în voie, copiii, pot mângâia sau chiar hrăni iezi sau miei. În parcul de păsări din aveţi posibilitatea de a vizita spitalul de păsări şi puteţi admira „pacienţii" aflaţi în recuperare.

In Hortobágy se află cel mai lung pod de piatră din Ungaria, podul cu nouă găuri („Hortobágyi Kilenclyukú"), bogata herghelie de renume mondial din Hortobágy, purtătoarea unei tradiţii unice în creşterea cailor, precum şi cireada de sure de pustă, un simbol pe deplin meritat al zootehniei din Ungaria.

Muzeul Păstorilor prezintă modul specific în care se creşteau animalele de păşune în Hortobágy la cumpăna dintre secolele XIX-XX, precum şi viaţa păstorească care îşi are rădăcinile în aceste tradiţii.

O experienţă deosebită vă oferă şi hanurile din Hortobágy, care, prin amenajare şi bucatele din meniu specifice regiunii, evocă era haiducilor. După o excursie plăcută, vă recomandăm să poposiţi într-un han din Hortobágy, vechi de peste 300 de ani şi să gustaţi din specialităţile preparate din produse locale.

Mocăniţa de la Halastó şi traseele educative din Hortobágy sunt experienţe pe care iubitorii naturii şi pasionaţii de păsări nu au voie să le rateze.

Una dintre cele mai frumoase fenomene naturale ale lumii este plecarea cocorilor în toamnă, atunci când cocorii, în drumul lor din mlaştinile Europei de Nord către teritoriile de iernare din Africa de Nord, poposesc pentru a se odihni, pentru o lună sau o lună şi jumătate, la lacurile din Hortobágy, înconjurate de pustă.

În perioada în care o petrec aici, sutele de mii de păsări se avântă în zbor de două ori pe zi, oferind un spectacol grandios: în zori îşi părăsesc locul de înnoptare de pe lacuri pentru a ajunge în zonele cu hrană, iar seara se întorc.

Un alt motiv pentru care merită să vizitaţi Hortobágy îl reprezintă evenimentele de renume internaţional care se organizează aici, printre care amintim Sărbătoarea Păstorilor, în cadrul căreia are loc un concurs naţional de gătit gulaş şi Întâlnirea Păstorilor, care se organizează de Rusalii, la sfârşit de săptămână, Zilele Ecvestre de la Hortobágy, iar, cu ocazia zilei naţionale a Ungariei, 20 august, Târgul de la Pod.

Vă aşteaptă aventura!

La Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, într-o pădure de stejari de 30 de hectare, se află superbul complex ecoturistic Parcul cu animale din Nyíregyháza, în care trăiesc 300 de specii de animale, în total 5000 de exemplare, într-un mediu amenajat în funcţie de habitatul lor natural, împărţit pe continente. Colecţia acestui parc este a doua cea mai bogată după cea a grădinii zoologice din Budapesta, în care cele mai noi atracţii sunt Oceanariul şi Piramida Verde, care, pe cele trei etaje ale sale, redă atmosfera pădurii tropicale din Asia de Sud-Est.

În parcul de aventuri de la Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, copii şi adulţi deopotrivă vor descoperi, într-un mediu forestier, toate dificultăţile pistei de frânghii cu 100 de puncte de oprire, căţărându-se în copaci sau executând cascadorii la înălţime.

Mâncăruri sănătoase, gusturi de la ţară

Sănătatea este un dar iar păstrarea sănătăţii este o datorie. Nu este suficient să aşteptăm miracole de la apele curative şi relaxante sau să ne vindecăm sau să renaştem doar datorită lor.

Este important să ne hrănim trupul corect şi noi, cei din regiunea Câmpiei Maghiare de Nord, ştim foarte bine ce înseamnă acest lucru. În această zonă veţi găsi aproape toate aromele sănătoase şi îmbietoare iar majoritatea bucatelor locale sunt compatibile cu un stil de viaţă sănătos, având în vedere că sunt preparate în mare parte din produse naturale, cum ar fi deliciosul salam bio de Hortobágy.

Bucatele păstoreşti din Câmpia Maghiară şi Hortobágy, „slambuc"-ul, cârnaţii cu pereche şi turta dulce de Debrecen sau sarmalele de Hajdúság sunt faimoase peste mări şi ţări.

În livezile cu recoltă bogată din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg cresc renumitele prune de Szatmár şi Bereg, care şi-au dobândit statutul de legendă în tradiţiile gastronomice ale zonei. În punctele de oprire de pe „Drumul Prunelor" puteţi gusta mâncărurile şi băuturile preparate din produse locale, precum prunele dar şi punctele de atracţie turistică din Szatmár-Bereg. Pălinca de prune din Szatmár, pălincile cu origine protejată de mere din Szabolcs sau de vişine din Újfehértó pot fi degustate în centrele de degustare locale, amenajate cu stil, în cadrul unor tururi de degustare a pălincii îmbinate cu vizitarea distileriilor şi delectarea gurmanzilor cu o delicioasă cină în cinstea pălincii.

În punctele de oprire de pe „Drumul Prunelor" puteţi gusta mâncărurile şi băuturile preparate din produse locale, precum prunele, dar şi punctele de atracţie turistică din Szatmár-Bereg. Principalul scop al Asociaţiei Drumul Prunelor este ca vizitatorii regiunii să se familiarizeze cu fructul simbol al regiunii, pruna, precum şi cu delicatesele preparate din aceasta, cum ar fi renumita pălincă de prune din Szatmár, dulceaţa de prune sau chiar delicioasele prune uscate.

www.ro.gotohungary.com

Comenteaza