Foto Destinație de weekend | Cetatea de lângă Cluj, vechiul centru de putere al Transilvaniei de acum 1000 de ani

Destinație de weekend | Cetatea de lângă Cluj, vechiul centru de putere al Transilvaniei de acum 1000 de ani
| Foto: 99tour.ro

Ruinele cetății din Dăbâca, vechi de un mileniu, se încăpățânează să rămână în picioare, așa că zidurile mai pot fi văzute, chiar dacă sunt parțial acoperite.

Ruinele cetății, fostă cetate regală și reședință a comitatului Dăbâca, cu un rol important în istoria Transilvaniei, între secolele X – XIV, se află la 40 de km de Cluj-Napoca. În anii comunismului s-a vehiculat faptul că ar fi fost reședința lui Gelu, conform lucrării Gesta Hungarorum a lui Anonimus, însă lucrările arheologice nu au reușit să confirme acest lucru. 

cetatea dabaca

(foto: turism-transilvania.ro)

Potrivit istoricilor, cetatea ar fost ridicată în mai multe etape. Întâi, pe locul unei foste cetăți dacice sau pe o așezare mai veche din secolele VIII – IX. În 1146 este menționată documentar drept cetate de reședință a comitatului Dăbâca, cunoscut și ca Varmeghia Dăbâcăi, o unitate administrativă a Regatului Ungariei, care a funcționat din secolul XII și până la reforma administrativă din 1784. 

cetatea dabaca

(foto: turism-transilvania.ro)

În secolul IX era apărată cu șanțuri și cu valuri de pământ. În această perioadă s-a ridicat și un turn patrulater, respectiv un zid de legătură al părții estice și vestice ale primei incinte, însă, atât turnul, cât și zidul au fost distruse, ulterior, în timpul invaziei mongole. Deși a fost reconstruită, cetatea nu a mai reușit însă să își recâștige importanța inițială, rolul ei fiind preluat de cetatea Martinuzzi din Gherla. Pietre din cetate au fost folosite și la construirea castelului Teleki.

cetatea dabaca

(foto: turism-transilvania.ro)

Cetatea are formă inelară și era formată dintr-un număr de patru incinte fortificate, cu un diametru total de 600 m. La sfârșitul secolul XII palisadele sunt înlocuite de ziduri din piatră, turnuri și donjoane. Zidurile de piatră au lățimi între 2,4 și 4 metri și înălțimi de 3-4 metri. Este așezată pe Dealul Cetății la o altitudine de 698 metri, pe terasa superioară a văii Lonei și avea rolul de a menține controlul asupra drumului de transport al sării de la Sic la Poarta Meseșului. 

 

sursa: wikipedia.org

Comenteaza