Foto Destinații de weekend. Cum ajungi la peştera considerată catedrala gotică a Apusenilor, veche de peste 10 milioane de ani

Destinații de weekend. Cum ajungi la peştera considerată catedrala gotică a Apusenilor, veche de peste 10 milioane de ani
| Foto: pestera-meziad.ro
Destinații de weekend. Cum ajungi la peştera considerată catedrala gotică a Apusenilor, veche de peste 10 milioane de ani
Destinații de weekend. Cum ajungi la peştera considerată catedrala gotică a Apusenilor, veche de peste 10 milioane de ani

Una dintre primele peșteri amenajate și mult timp una dintre cele mai lungi din România se află în județul Bihor pe Valea Meziadului, în zona de vest a Munților Apuseni.

Un adevărat monument al naturii și devenită destinaţie emblematică pentru munţii Pădurea Craiului, peştera Meziadului este una din cele mai mari, mai frumoase și mai cunoscute peșteri turistice din România.

Peștera a fost descrisă pentru prima dată de cunoscutul geograf austriac Adolf Schmidl (1863) şi a fost explorată aproape complet de către Czárán Gyula la începutul secolului XX.

Adevărată bijuterie a munților Apuseni, peștera este o arie protejată naturală și un monument al naturii unic în România.

"Unicitatea pesterii este dată de dimensiunile impresionante ale portalului (16 m înălţime şi 10 m lăţime), precum şi ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci protejaţi la nivel naţional şi internaţional şi organisme microscopice endemice (care trăiesc numai în Peştera Meziad) si formaţiuni deosebit de frumoase (stalactite, stalagmite, coloane, draperii).

Tot în peștera Meziad s-au găsit oasele ursului de cavernă (Ursus spelaeus), care a apărut acum 300.000 de ani şi a dispărut cu 12.000 de ani în urmă, la sfârşitul ultimei glaciaţiuni (perioadă caracterizată prin răcirea climei pământului)", arată cei de la bihorinimagini.ro.

Cum ajungi la Peștera Meziad

Peștera este situată la 143 de km de Cluj-Napoca, așa că cei care vor să o viziteze au ceva de mers, durata drumului cu mașina fiind estimată la cca 2,5 ore.

Accesul din punct de vedere rutier se poate face pe două căi:

Drumul European E60: Oradea – Cluj-Napoca. De pe drumul E 60 (Oradea-Cluj) în dreptul localității Borod, se desprinde drumul județean DJ 764 D, drum asfaltat ce parcurge localitățile Bratca, Damiș, Roșia, Căbești, Remetea. Odată ajunși în Remetea, vom urma spre stânga drumul asfaltat spre satul Meziad, apoi drumul pietruit spre fosta cabană Meziad.

Drumul European E79: Oradea – Beiuş – Deva. Din centrul orasului Beiuș se urmărește drumul asfaltat spre Roșia-Aleșd (DJ 764) până în comuna Remetea (9 km), de unde un drum asfaltat urmează Valea Meziadului până în satul cu același nume (9 km). Odată ajunși în Meziad, în capătul de sus al localității se ramifică spre stânga valea Peșterii, urmată de un drum pietruit, accesibil până la fosta Cabană Meziad (2,5 km).

Totodată, Peștera Meziad este accesibilă și prin două trasee turistice montane.

Primul, in lungime de 18 km, pornește de la motelul ,,Leșu”, Traseul Lacul Leşu – Peştera Meziad, iar cel de al doilea, însumând 22 km, pleacă din stațiunea Stâna de Vale, Traseul Stâna de Vale – Cabana Meziad.

Grupul minim pentru intrarea în peşteră este de 5 persoane, iar Intrările au loc din oră in oră, la ora fixă. Tura ghidată în peşteră durează aproximativ 45 minute, iar temperatura în interiorul peşterii este de 12-14grade Celsius.

În această perioadă a anului peștera este deschisă între 11:00 și 17:00, cu ultima intrare la ora 16:00.

Comenteaza