Destinaţiile ecoturistice se nasc greu

Destinaţiile ecoturistice se nasc greu
Zona Pădurea Craiului, din apropierea Clujului, este cea mai avansată în cadrul procesului
de certificare.

Primele destinaţii ecoturistice atestate în România se nasc greu. Procesul de certificare a început anul trecut în noiembrie şi încă este departe de final. Ministrul turismului de atunci, Eduard Hellvig, anunţa că trei destinaţii au aplicat primele pentru atestare: Băile Tuşnad, zona Târnava Mare şi zona Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului.

La un an de la anunţ, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. „Nu s-a mai întâmplat nimic deocamdată, deoarece ministerul de resort nu a definitivat nici acum toată procedura. Suntem pe lista de aşteptare", a declarat Andrei Acs, reprezentant al Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, care gestionează zona Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului.
La solicitarea cluj.travel, Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), a făcut o serie de clarificări cu privire la procedura de certificare ca destinaţie ecoturistică. Potrivit răpunsului ANT, procedura pentru desemnarea destinaţiilor ecoturistice din România, cuprinde două etape: de autoevaluare şi cea de evaluare propriu-zisă. Faza de autoevaluare s-a încheiat, iar documentaţii au trimis doar trei candidaţi: Centrul de Ecologie şi Turism Maramureş, Primăria Oraşului Zărneşti şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, care gestionează zona Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului. Celelalte două instituţii care au depus aplicaţii reprezintă zonele „Creasta Cocoşului-Mara-Cosău" din Maramureş, respectiv Masivul Piatra Craiului.

Comisia de specialitate de pe lângă ANT a solicitat însă acestor candidaţi clarificări legate de delimitarea destinaţiilor. Până la această dată s-au primit completările solicitate de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, urmând să fie transmise şi cele ale Centrului de Ecologie şi Turism Maramureş. Despre Primăria Zărneşti, ANT nu mai pomeneşte nimic la acest capitol.

După primirea acestor lămuriri, vor avea loc vizitele de evaluare, ultimul pas înainte de certificarea ca destinaţia ecoturistică. „Pentru derularea cu eficienţă a vizitelor de evaluare, acestea se vor efectua de către membrii comisiei, în judeţele de mai sus (Bihor şi Maramureş - n.red.), după primirea completărilor solicitate şi analizarea acestora în cadrul întrunirii comisiei", se mai arată în răspunsul ANT.
Aşadar, nu este clar când vor fi certificate primele destinaţii ecoturistice din ţară, dar cu siguranţă anul acesta nu mai există timp pentru finalizarea procesului.

Ce sunt destinaţiile ecoturistice

România a fost prima ţară din Europa care a lansat criterii de evaluare pentru destinaţiile de ecoturism. Conform definiţiei din legislaţia naţională, ecoturismul este o formă de turism în care principalul obiectiv este observarea şi conştientizarea valorii naturii şi a tradiţiilor locale şi care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să contribuie la conservarea şi protecţia naturii; să utilizeze resursele umane locale; să aibă caracter educativ, respect pentru natură - conştientizarea turiştilor şi a comunităţilor locale; să aibă impact negativ nesemnificativ asupra mediului natural şi socio-cultural. Pe plan mondial, câteva dintre cele mai apreciate destinaţii ecoturistice sunt Fiordurile Norvegiene, regiunea Kerala din India, insula Palau din Pacific sau Costa Rica.

 

 

Comenteaza