Dispariția pandemiei - cel mai dorit cadou de Crăciun. Cum își vor petrece românii sărbătorile

Dispariția pandemiei - cel mai dorit cadou de Crăciun. Cum își vor petrece românii sărbătorile
| Foto: Alexandru Guzi

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, a făzut un sondaj care monitorizează  impactul pe care pandemia de COVID – 19 îl are asupra societății românești. 

1 din 2 români spune că pandemia de COVID-19 i-a stricat planurile pentru Crăciun, iar sănătatea/ dispariția pandemiei este cel mai dorit cadou de Crăciun. Sondajul arată însă că românii păstrează obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă:

85% dintre români vor prepara un meniu special de Crăciun;
84% vor împodobi brad de Crăciun;
6 din 10 români vor primi și anul acesta colindători;
42% vor merge la biserică;
26% vor avea musafiri;
7% spun că vor merge ei înșiși la colindat.


OBICEIURILE DE CRĂCIUN SUPRAVIEȚUIESC PANDEMIEI:


65% dintre participanții la studiu spun că vor petrece, în acest an, Crăciunul acasă, doar cu persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie. Un sfert vor primi în vizită și prieteni sau rude, iar 5% spun că vor merge ei înșiși în vizită la rude sau prieteni. 7% dintre respondenți vor petrece Crăciunul singuri.
Tinerii între 18 și 35 de ani, dar și persoanele cu studii superioare sunt categoriile în care se regăsesc mai mulți respondenți care spun că vor primi în vizită rude sau prieteni, iar vârstnicii peste 65 de ani sunt cei care petrec în proporțiile cele mai ridicate Crăciunul în singurătate.
 
85% dintre români vor prepara un meniu special de Crăciun și 84% vor împodobi brad de Crăciun. 6 din 10 români vor primi și anul acesta colindători, peste 4 din 10 respondenți declară că vor merge la biserică. Un sfert dintre participanții la studiu spun că vor avea musafiri, iar 7% că vor merge ei înșiși la colindat.
Tinerii între 18 și 35 de ani spun, în proporții mai ridicate decât alte categorii, că vor merge la colindat, dar și că vor primi musafiri. Dintre cei care vor primi anul acesta musafiri, chiar și în contextul pandemic, cei mai mulți îi vor avea drept oaspeți pe membri ai familiei extinse, 1 din 5 va primi prieteni, 9% vecini, iar 4% colegi de muncă.

Etichete
Comenteaza