Distracţie all inclusive, la patru ore de Cluj GALERIE FOTO

Distracţie all inclusive, la patru ore de Cluj GALERIE FOTO
Un oraş din Ungaria intensifică relaţiile de colaborare cu ţara noastră. Cum? Îmbină turismul medical cu cel de relaxare, oferind activităţi variante, pentru toate vârstele, toate buzunarele şi toate gusturile. În plus, în oraş se vorbeşte frecvent româna, susţin reprezentanţii acestuia.

Situat la doar patru ore distanţă de Cluj-Napoca, Nyíregyháza poate oferi turiştilor români o experienţă de weekend completă. Indiferent de preferinţele celor ce îi calcă pragul, oraşul are câte ceva pentru fiecare.

"Nyíregyháza are legături strânse cu Satu Mare, Carei şi localităţile de la graniţă. În ultimii trei ani am avut foarte mulţi turişti din această zonă şi credem că şi clujenii se pot simţi la fel de bine. Pe străzile lui se vorbeşte în mod frecvent limba română, se pot găsi informaţii în română despre oraş atât pe site-uri, cât şi la faţa locului. Avem numeroase atracţii, de la Grădina Zoologică la staţiunea balneară, la sfârşit de săptămână sunt numeroase manifestări culturale, este multă muzică, astfel încât şi cei ce nu cunsoc limba maghiară să se simtă în largul lor", a declarat primarul oraşului, Ferenc Kovács, în cadrul unei conferinţe de presă.

Principala atracţie a oraşului o reprezintă staţiunea balneară Sóstógyógyfürdő. Situată în jurul unei păduri de stejar, la 5 km de oraş, staţiunea se remarcă prin apele sale termale bogate în iod şi brom. Este formată din cinci băi, opt bazine cu apă termală şi două lacuri. Unul este destinat băilor, iar pe cel de-al doilea se pot practica diverse activităţi de agrement.

Staţiunea doreşte să îmbine toate gusturile şi nevoile vizitatorilor. Pe lângă centrul de tratament performant de care dispune staţiunea, există şi o parte destinată tinerilor şi copiilor: bazinul Lumea Copiilor din incinta ștrandulului Aquarius vrea să fie un paradis al copiilor, iar unul dintre bazine are în dotare un pool bar, fiind adresat tinerilor.

Iubitorii de animale pot vizita grădina zoologică din vecinătatea oraşului, Sóstózoo. Întinsă pe 30 de ha, găzduieşte nu mai puţin de 5000 de animale, printre care elefanţi, un dragon komodo, un tigru alb, foci, pinguini, urşi polari, babuini, lemuri şi multe altele. De o atenţie deosebită din partea turiştilor se bucură Piramida Verde, care adăposteşte o junglă tropicală, dar şi un oceanariu ce cuprinde exemplare ale faunei din Oceanul Indian.

Amatorii de aventuri au posibilitatea să meargă în parcul de distracţii Kalandpark, unde există peste 100 de staţii. De altfel, municipalitatea oraşului promovează un stil de viaţă sănătos: oraşul se bucură de o reţea extinsă de ciclism, care duce din centrul oraşului până la Sóstó.

Cei care doresc să descopere şi partea mai ascunsă a oraşului, "pot să vadă un sistem de arbuşti care este foarte interesant. Este şi un loc în care se poate călări, puteţi învăţa să mergeţi cu trăsura, există şi o casă a jocurilor pentru copii, foarte interactivă. Mai este şi un spaţiu pentru gimnastică şi alte sporturi în aer liber, iar în apropierea oraşului este şi un teren de golf", a precizat şi reprezentantul departamentului de turism al oraşului, Furkonc Szabo Marianna.

Pe lângă festivaluri şi destinaţii turistice, oficialităţile oraşului doresc să atragă turiştii şi prin specialităţile gastronomice din zonă: „Este o supă de gomboţi, cu carne şi legume, sunt sarmalele din Szabolcs, care au un gust diferit faţă de cele din România, un grătar a la Szatmari, avem şi foarte multe fructe (mere, prune, vişine şi nuci), iar prăjiturile cu aceste fructe sunt deosebite", a mai zis aceasta.

În cazul în care nici unul dintre punctele de atracţie ale oraşului nu reuşesc să atragă turiştii, primarul din Nyíregyháza îi îndeamnă să vină şi doar pentru a gusta cele trei tipuri de pălincă din zonă.

 

Comenteaza