Drum de weekend | "Uriașul" din Apuseni. O poveste de peste 100 de ani
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Noi 2018, 12:08
- Life
- Ascultă știrea
"Uriașul" stă bine înfipt de peste un veac într-o frumoasă zonă din Apuseni, aflată la o oră și un pic de mers cu mașina din Cluj-Napoca și la încă câteva minute de drum de parcurs pe jos.
“Uriașul”, care depășește în înălțime un bloc de 10 etaje, trăiește de mai bine de un veac în Munții Apuseni. Este un arbore Sequoia de peste 40 de metri înălțime și 4 grosime crescut, mândru și frumos, pe pământ românesc.
Impunătorul arbore se află în rezervaţia forestieră Arborele de Sequoia și domină Dealul Domnului situat undeva între satele Săcuieu și Rogojel, județul Cluj, la poalele masivului Vlădeasa, la aproximativ 75 de km de Cluj-Napoca.
Dacă vă hotărâți să porniți în căutarea Uriașului din Apuseni, odată ajunși în Săcuieu, pe drumul ce duce spre Răchiţele - satul lui Emil Boc, luați-o la dreapta spre Rogojel, unde, după aproximativ doi kilometri, un indicator vă va îndruma spre semețul arbore, pe un drum de munte, un urcuș de câteva sute de metri, pe care va trebui să-l parcurgeți pe jos. Nu ezitați, merită efortul!
(foto: taracalatei.ro)
Povestea uriașului Sequoia din Apuseni și a fratelui său geamăn cu care împarte aceași rădăcină, a început cu peste 100 de ani în urmă, cînd Gal Silvestru, un baron pasionat de pomi a plantat mai multe specii rare în zonă, precum: sequoia, pînul negru (Pinus Nigra) şi Zada (coniferul cu frunze căzătoare, cunoscută şi sub numele de Larice sau Larix Decidua).
(foto: taracalatei.ro)
Arborii sequoia sunt printre cele mai înalte creaţii de pe Pământ. Numele este dat în cinstea capului indienilor cherokee Sequoyah (1776-1842), care a inventat un alfabet unic şi şi-a învăţat poporul să scrie şi să citească, potrivit sequoia.ro.