Eclipsa parțială de Soare, vizibilă mâine și din România. Momentul de maxim al eclipsei la Cluj

Eclipsa parțială de Soare, vizibilă mâine și din România. Momentul de maxim al eclipsei  la Cluj

Marți, 25 octombrie 2022, se va produce o eclipsă de Soare care va fi vizibilă ca parțială din România. Specialiștii atrag atenția că fenomenul poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

Potrivit Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, eclipsa parțială de soare va începe în momente diferite de la vest la est. Cel mai devreme, eclipsa va începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu va începe în sud-estul țării, la ora 12:28.

Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă.

Această eclipsă se va vedea ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipse se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%.

Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. 

De exemplu, în Cluj-Napoca eclipsa începe la ora 12:21:28, maximul va fi la ora 13:38:27, cu acoperire de 40,2% și se va încheia la 14:42:34.

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.

Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare.

"Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim", transmit cei de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Comenteaza