Foto Fabrica de bere „Ursus”. Era folosită o rețetă de la sfîrșitul anilor 1200, care aparținea sașilor stabiliți în Cluj

Lucrările la fabrica de bere „Ursus” au început încă din anul 1878. În anii următori, aceasta s-a impus ca un producător de bere de primă clasă din toată Transilvania, și a continuat să se dezvolte și să fie un adevărat titan al producției de bere.

"Aceasta s-a bazat pe o rețetă mai veche, dintr-o mică unitate de producție la sfîrșitul anilor 1200, care aparținea sașilor stabiliți în Cluj. Mica întreprindere se afla pe locul viitoarei fabrici de bere „Ursus”. Apoi, în anul 1878, acolo s-a fondat și fabrica propriu-zisă. Ea s-a dovedit a fi o afacere foarte profitabilă, ce a stabilit și legături directe cu firmele din Germania Sigla berii, ursul arhicunoscut, provine de la una dintre întreprinderile germane cu care Ursus a colaborat. Patronul era un brasovan Czell Frigyes care a modernizat intre anii 1902/1912. Decăderea, şi pe urmă moartea acestui simbol al Clujului, a venit în luna noiembrie 2010, când Ursus a intrat " în moarte clinică" a închis fabrica din Cluj, unitate care, potrivit companiei, avea costuri mari de operare. "Odihnă veșnică".In anii 2019 afost deschis o terasă locul fostei fabrici de bere pentru cei nostalgici'', scrie Csaba Minier, pe un grup dedicat vechiului Cluj. 

Comenteaza