Fumezi? Uite câţi ani de viaţă câştigi dacă te laşi, în funcție de vârsta pe care o ai

Fumezi? Uite câţi ani de viaţă câştigi dacă te laşi, în funcție de vârsta pe care o ai

Nu este niciodată prea târziu să renunţi la fumat, deoarece un nou studiu afirmă că, chiar şi după 60 de ani, renunţarea la ţigări îţi poate prelungi semnificativ speranţa de viaţă.

Acesta este ceea ce au concluzionat unii cercetători de la Universitatea din Michigan, încercând să cuantifice beneficiile renunţării la fumat la diferite vârste.

Descoperirea, publicată în Jurnalul American de Medicină Preventivă, oferă o speranţă fumătorilor de toate vârstele şi oferă medicilor date utile pentru a-şi motiva pacienţii să-şi ia rămas bun de la ţigări.

Cea mai surprinzătoare revelaţie a studiului este că un fumător de 35 de ani care se lasă poate câştiga în medie 8 ani de viaţă. Dar aceste beneficii, deşi într-o măsură mai mică, persistă până la bătrâneţe: un bărbat de 65 de ani care se lasă de fumat se poate aştepta să câştige 1,7 ani, în timp ce un bărbat de 75 de ani care se lasă poate adăuga 0,7 ani la viaţă, scrie Mediafax.

„Beneficiul renunţării la fumat nu se limitează la adulţii tineri şi de vârstă mijlocie care fumează, acest studiu demonstrează aplicabilitatea acestuia şi la adulţii în vârstă”, explică Kenneth E. Warner, de la Departamentul de Politică şi Management în Sănătate din Michigan.

Cercetătorii au calculat, de asemenea, probabilitatea de a câştiga diferite perioade de timp, dincolo de mediile statistice. De exemplu, mai mult de jumătate dintre persoanele de 35 de ani care se lasă de fumat ar câştiga cel puţin un an de viaţă, iar mai mult de o treime ar câştiga 8 ani sau mai mult. Chiar şi printre bătrânii de 75 de ani care au renunţat, aproximativ 8% ar putea câştiga 4 sau mai mulţi ani.

Aceste descoperiri evidenţiază un mesaj crucial: deşi renunţarea devreme oferă cele mai mari beneficii, niciodată nu este prea târziu să renunţi. 

„Am observat o scădere notabilă a fumatului în rândul adulţilor tineri în ultimul deceniu”, conchide Thuy TT Le, cercetător la Universitatea din Michigan, Şcoala de Sănătate Publică.

Comenteaza