Începe curățenia de vară! România, Bulgaria și Turcia, împreună la adunat minele din Marea Neagră

Începe curățenia de vară! România, Bulgaria și Turcia, împreună la adunat minele din Marea Neagră

Luna viitoare, navele de război turcești, românești și bulgare vor lansa o operațiune comună de îndepărtare a minelor din Marea Neagră.

Forțele turce, române și bulgare vor începe operațiunile de îndepărtare a minelor din Marea Neagră în baza unui acord ratificat la începutul acestui an, a anunțat ambasadorul Turciei în România, potrivit Rador Radio România.

„În iulie, navele de război turcești, românești și bulgare vor lansa o operațiune comună pentru a contracara amenințarea minelor din Marea Neagră. Întreprinderea unui astfel de efort necesită colaborarea cu națiunile cărora le sunteți aliați devotați, considerându-le parteneri strategici”, a declarat Özgür Kıvanç Altan cu ocazia unui eveniment organizat în provincia de graniță de nord-vest, Edirne, pe 11 iunie.

 

Cele trei țări au semnat acordul în ianuarie, cu scopul de a garanta securitatea apelor, pe fondul războiului Rusiei în Ucraina. Marina rusă a minat coasta Mării Negre a Ucrainei în primele etape ale invaziei sale, în urmă cu doi ani.

 

De atunci, unele dintre mine s-au deplasat în apele celor trei țări, punând în pericol transportul maritim și complicând eforturile Ucrainei de a depăși blocada navală rusă.

 

Patru nave ale forțelor armate din Turcia, România și Bulgaria vor fi dislocate în Marea Neagră, fiecare navă fiind dedicată operațiunilor de contramăsuri miniere, plus o navă suplimentară de comandă și control. Sursele turce au remarcat anterior că inițiativa este deschisă exclusiv forțelor navale ale celor trei națiuni aliate de coastă.

 

 

Comenteaza