La o răcoritoare pe strada Napoca, în anii '60

La o răcoritoare pe strada Napoca, în anii '60
| Foto: Facebook Istoria Fotografiei Clujene

Strada Napoca este una dintre cele mai îndrăgite străzi din oraș și are o poveste specială.

O fotografie cu actuala stradă Napoca 15 în anii '60, a fost postată pe pagina de facebook Istoria Fotografiei Clujene, cu un comentariu scurt: „Într-o zi toridă, la o răcoritoare. Actuala stradă Napoca 15 (fosta stradă Jókai Mór), anii '60”.

Strada Napoca nu s-a numit, însă, mereu așa. Potrivit portalului Memorie și cunoaștere locală, în perioada medievală a orașului Cluj-Napoca, artera care lega colțul sud-vestic al Pieței Mari (actuala Piața Unirii) de marginea cetății Cluj, spre vest, purta numele de Ulița Fânului, ulterior de Ulița Cărbunelui dinăuntru.

Numele vechi al străzii era cel de Belsö Széna (Fânului Interioară), probabil după una din activitățile de aprovizionare ale cetății. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, strada a primit numele scriitorului maghiar Jókai, iar în perioada interbelică pe cel al istoricului Nicolae Iorga, pentru a reveni la numele de Jókai între 1940 și 1964. După această dată, strada a primit numele actual, cel al vechiului oraș din perioada romană, Napoca.

De-o parte și de alta a străzii Napoca se înșiră câteva clădiri mai importante, cu valoare arhitectonică și monumentală recunoscută.

Comenteaza