Foto Le vezi ori de câte ori ieși la terasă în centrul Clujului, dar le cunoști istoria?

Piața Muzeului este înțesată de clădiri cu importanță istorică.

''Este vorba despre Casa Kövári. Aceasta a fost construită în stil clasicist, la sfârșitul anilor 1840 fiind fost han sau hotel. Aici a trăit și a lucrat istoricul Keőváry László. Despre acest fapt ne informează și placa comemorativă de pe strada Roosvelt: Aici a trăit și a scris Istoria Ardealului și Ungariei dr. Keöváry László istoric membru al Academiei Maghiare. Casa a fost denumită în amintirea lui.

Vizavi se află o altă casă contruită la inceputul sec. XIX , unde a locuit vestitul medic oculist român Ioan Piuariu-Molnar în timpul predării cursurilor la Institutul medico-chirurgical din Cluj”.

A treia construcție este vestitul Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, care îşi are sediul într-o clădire monument de arhitectură de la inceputul secolului al XIX-lea în casa lui Petrichevich-Horvath. El este legat de Actul de constituire a Societăţii Muzeului Ardelean, ( Erdélyi Muzeum Egyesület ) la 23 noiembrie 1859. Muzeul este una dintre cele mai prestigioase instituții de acest fel în țară'', scrie Csaba Minier. 

Comenteaza