Libelula albastră: Fotografie de excepţie cu Aeshna affinis în Cluj

Libelula albastră: Fotografie de excepţie cu Aeshna affinis în Cluj
| Foto: Vlad Mureşan - Facebook

O fotografie de excepţie din judeţul Cluj, marca Vlad Mureşan, ne prezintă o libelulă Aeshna affinis în toată splendoarea ei... albastră. 

O fotografie de excepţie marca Vlad Mureşan a fost postată pe pagina de Facebook Fauna României - Conservare prin educaţie. "Aeshna affinis" / libelula albastră a fost surprinsă de iubitorul de natură Vlad Mureşan în 9 august în judeţul Cluj. Acesta scrie că Aeshna affinis se luptă pentru teritoriu cu alta specie, cam tot la 5 minute.

Libelulele sunt insecte cu o metamorfoză incompletă, ciclul lor de viaţă incluzând următoarele stadii: ou, larvă şi adult, lipsind stadiul de pupă. Cu foarte puţine excepţii, larvele sunt acvatice. Ele mai sunt numite popular şi nimfe sau naiade.

Depunerea ouălelor are loc de obicei în apă, direct în masa ei sau în ţesuturi vegetale aflate în general sub apă. În aceste ţesuturi vegetale se pot forma gale.

Speciile de libelule din România sunt foarte puțin cunoscute și în Europa, cu toate acestea, până acum au fost descoperite peste 70 de specii. Au fost explorate zone mari în căutarea libelulelor, iar distribuția speciilor rămâne incertă. 

Deși România este una dintre cele mai bogate din Europa în specii de libelule, numărul oficial este relativ mic în comparație cu cel real. Acest lucru nu se datorează lipsei de specii frumoase sau habitate favorabile, ci din cauza lipsei de interes pentru studierea lor, transmite wildcarpathiaadventure.ro

Comenteaza