Locuri și străzi de poveste din Cluj-Napoca | Parcul Central

Locuri și străzi de poveste din Cluj-Napoca | Parcul Central
| Foto: facebook.com/EmilBoc

Istoria Parcului Central a început la 1812, devenind la începutul secolului al XIX-lea loc de întâlnire al clasei de mijloc clujene.

Parcul Central este unul din locurile preferate de clujeni și foarte apreciate de turiști.

Un moment cheie în istoria acestui parc l-a reprezentat preluarea zonei de către Asociaţia de Binefacere a Femeilor, având ca preşedinte pe Josika Jánosné şi care a descoperit potenţialul acestui loc. Scopul acesteia a fost să transforme zona închiriată în zonă publică de plimbare.

Un alt moment important a fost constituirea Comitetului pentru locul de plimbare, având ca preşedinte pe Pataky Mihály, potrivit portalului Memorie și Cunoaștere locală. Problema care a apărut a fost cea legată de persoana care avea să conceapă locul de plimbare. A fost ales Hermann Sámuel (inginer), cea mai cunoscută lucrare a sa fiind parcul castelului Bánffy de la Bonţida.

Activitatea de amenajare a parcului a fost susţinută de Bánffy Joszef, de la Bonţida fiind aduşi arbori care au fost plantaţi în parc.

Prin noi achiziţii de terenuri, strângeri de fonduri şi investiţii, parcul s-a extins şi a devenit un loc de distracţii drag clujenilor.

În 1866 Societatea pentru Promenadă a preluat problema administrării sale pe 20 de ani. S-a construit lacul, pe care vara se organizau plimbări cu bărci, iar iarna era folosit pentru patinaj, apoi şi o insulă. În 1871, grădinar principal a devenit Ritter Gustáv. În 1872 s-au ridicat şi alte construcţii, ca şi teatrul de vară. După modelul european, dezvoltat în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, a fost construit un pavilion de muzică (în 1870). În 1873 au fost instalate bănci noi, ajungându-se la aproximativ 800-1.000 de locuri de odihnă.

Pe 9 iunie 1876 a fost adoptat un Regulament de organizare al Promenadei, apoi altul la 9 mai 1883. Treptat, Promenada a devenit un adevărat parc public european.

În 1886 perioada de concesionare către Societatea Promenadei a încetat, parcul intrând în grija autorităţilor locale. A urmat construirea Clădirii Cazinoului din Parcul Central, în 1897 a fântânii arteziene şi a unui nou pavilion de muzică în apropiere.

Parcul a devenit spaţiu pentru acţiuni publice importante, precum pieţe, distracţii, sport.

Comenteaza