Foto Lucruri mai puțin știute despre Hoia

Lucruri mai puțin știute despre Hoia
Lucruri mai puțin știute despre Hoia
Lucruri mai puțin știute despre Hoia

În schița Planului Tematic din 1929 pentru Parcul Etnografic Cluj (a lui Romulus Vuia), zona de la nordul Parcului Etnografic actual era destinată unei arene pentru serbări populare (17).

Conform schiţei, arena era compusă dintr-un pavilion de scenă orientat către gradene de spectatori amenajate pe panta naturală a dealului, sub liziera Pădurii Hoia. Pavilionul de scenă era o construcție lungă și joasă, din 3 volume, aliniată la drum, si era aparent organizat cu spatele către Aleea Muzeului Etnografic. Aparent, construcția nu are geamuri sau accese pe faţada nordică, fiind probabil deschisă complet pe faţada sudică, înspre gradene şi pădure. Arena avea o curte circulară împrejmuită, cu două porți tradiționale dispuse pe lateralele scenei pentru accesul dinspre alee. Din păcate, arena nu a mai fost construită și poate ar fi utilă acum reluarea acestei idei de proiect.

Puțin mai sus, pe aceeaşi pajişte, era amplasat obiectivul Restaurant (18), executat deja în 1929 pentru inaugurarea Parcului Etnografic. Restaurantul nu mai există azi, a ars în 1951. Spre sud era prevăzută o clădire pentru Muzeul Etnografic (19), o clădire masivă P+2, în stil neoromânesc, care nu a fost executată niciodată. Muzeul Etnografic se află în prezent pe str. Memorandumului nr. 21, în clădirea Reduta.

Sursa: Amintiri din vechiul Cluj.

Comenteaza