Macheta pentru Mărăști. Povestea cartierului, spusă de arhitectul care l-a desenat

Macheta pentru Mărăști. Povestea cartierului, spusă de arhitectul care l-a desenat

Macheta cartierului Mărăști. Arhiva de imagine @ Helikon

Mărăști este un cartier în Cluj-Napoca, situat în partea de nord-est a orașului. Denumirea provine de la localitatea omonimă care a fost un important câmp de luptă în Primul Război Mondial. Cartierul deține o primărie de cartier a municipiului Cluj-Napoca, aflată pe str. Porumbeilor nr. 41 (colț cu Str. Paris).

Arhitectul care a desenat Mărăştiul, la 40 de ani de la planşe: “E ca în cărţile lui Orwell”

Cartierul clujean Mărăşti, ridicat majoritar în perioada anilor ’70-’80, este din punct de vedere arhitectural încă o mărturie clară a erei socialiste: o imensă junglă de beton, un “spaţiu colectiv” aparţinând întregului popor şi nimănui, un conglomerat de construcţii realizate după un plan-tip cu modificări nesemnificative în funcţie de destinaţie, din materiale artificiale, ieftine şi nerezistente, o zonă în care spaţiile verzi sunt ca şi inexistente.

Arhitectul Adrian Borda, cel care a avut sarcina de a desena partea sudică a cartierului clujean Mărăşti şi anume fâşia de la Imprimeriile "Ardealul" până la "Podul cu bretele", defineşte ideologia vremii ca fiind perioada cea mai neagră a practicii urbanistice. Consecinţele se văd şi astăzi: monotonia şi imaginea apăsătoare a cartierelor-dormitor, indiferenţa faţă de esteticul zonelor istorice în care erau inserate noile ansambluri şi chiar insuficienţa infrastructurii tehnice şi a serviciilor. MAI MULTE AICI! 

Comenteaza