Noi modificări în Codul Rutier: Sancțiuni mai ASPRE pentru șoferii vitezomani

Noi modificări în Codul Rutier: Sancțiuni mai ASPRE pentru șoferii vitezomani

Un proiect de lege care a fost votat în Senat prevede sancțiuni mai dure pentru șoferii vitezomani.

Codul Rutier va fi modificat din nou. Un proiect de lege votat în Senat prevede înăsprirea sancțiunilor pentru șoferii vitezomani, anunță profit.ro.

Astfel, depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise va fi sancționată de la 9 la 20 puncte-amendă și, complementar, cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 180 de zile. În cazul șoferilor care sunt prinși că depășesc viteza cu mai mult de 100 km/h în decurs de 6 luni, sancșiunea va fi prelungită cu încă 30 de zile.

Proiectul inițial prevedea și că pentru depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise se va aplica, complementar, reţinerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului timp de 6 luni, iar dacă în această perioadă este identificat în trafic autovehiculul cu certificat de înmatriculare reţinut, agentul constatator dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului. Senatorii au respins însă această măsură, ținând cont de o decizie a Curții Constituționale care a stabilit că o astfel de măsură ar fi neconstituțională.

Potrivit expunerii de motive, modificarea propusă în Codul Rutier va duce la creşterea gradului de siguranţă în trafic, precum şi la conştientizarea conducătorilor auto că viteza poate avea consecinţe grave asupra vieţii, integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi a celor care se află în apropierea acestuia.

 Reamintim că România s-a menținut pe prima poziție în ceea ce privește rata mortalității în accidente rutiere din Uniunea Europeană și în 2022.

 

Comenteaza