O puternică furtună solară se apropie de Pământ. Avertismentul NASA

O puternică furtună solară se apropie de Pământ. Avertismentul NASA
| Foto: shutterstock.com

Erupția solară, cea mai puternică din ultimii 165 de ani, a avut loc duminică și se apropie de Pământ.

NASA avertizează că o erupție de plasmă întunecată provenită de la soare, având o probabilitate de 60% de a cauza pene de curent, se apropie de Pământ. Furtuna solară ar putea afecta funcționarea radiourilor, a comunicațiilor aeriene și a operațiunilor prin satelit, având o probabilitate crescută ca să atingă apogeul în ziua de vineri.

Erupția solară identificată este de clasa M și a avut loc duminică în zona petelor solare cunoscută sub denumirea AR3757. 

Erupțiile solare sunt împărțite în patru categorii, în ordine crescătoare: B, C, M și X. Pământul se va confrunta cu furtuni solare mai severe anul viitor, cu un vârf în iulie 2025, scrie realitatea.net.

Jonathan McDowell, care lucrează cu institutul de cercetare Smithsonian din SUA  și Centrul pentru Astrofizică din Harvard, a declarat pentru Daily Mail: „Am putea avea cu ușurință furtuni mult mai mari în următorul an sau doi. Este cu siguranță o perioadă înfricoșătoare pentru operatorii de sateliți.” Erupțiile, pe lângă faptul că afectează comunicațiile radio și rețelele electrice, pot provoca și aurore pe cer.

Comenteaza