Tânără mușcată de viperă în Munţii Făgăraş/ Cum să te ferești de şerpii veninoşi şi ce să faci dacă ești muşcat

Tânără mușcată de viperă în Munţii Făgăraş/ Cum să te ferești de şerpii veninoşi şi ce să faci dacă ești muşcat

O persoană a fost muşcată de o viperă în Munţii Făgăraş, în zona Cascadei Capra.

Salvamontiștii și un echipaj SMURD Argeș au intervenit, vineri, în zona Cascadei Capra, unde o persoană a fost mușcată de o viperă.

''Persoană muşcată de viperă în Munţii Făgăraş, în zona Cascadei Capra. Intervine echipa de salvatori montani aflată în serviciu la Baza de salvare montană Cota 2000 împreună cu echipajul SMURD'', a anunțat Salvamont Argeș, pe Facebook.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 29 de ani, care a fost preluată pentru a fi transportată de urgenţă la spital.

„În momentul preluării, victima era conştientă, stabilă hemodinamic şi cooperantă. Pe drum, salvatorii s-au întâlnit cu un echipaj al SAJ, care a preluat victima şi o transportă la spital pentru a i se administra medicamentaţia necesară”, conform brasov.net.

Deoarece, în această perioadă, vipera este foarte activă, salvamontiștii le transmit o serie de sfaturi turiștilor care pleacă la drumeții.

În primul rând, se recomandă o încălțăminte adevcată pe munte. Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor! Încălțămintea de munte cu carâmbul peste glezne protejează și împotriva mușcăturilor de viperă.

În permanenţă trebuie efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi.

Nu păşiţi în locuri cu vegetaţie deasă şi ierburi înalte, nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră decât după de aţi verificat temeinic locul.

Dacă observaţi un şarpe de la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur.

Ce faci dacă ai fost mușcat de o viperă

Manifestările clinice ale mușcăturii de vipera depind de mai mulți factori: cantitatea de venin injectat, localizarea mușcăturii, starea de sănătate a victimei. Veninul poate sa ducă la apariția unor efecte atât locale cât și sistemice (ale întregului organism), urmate rareori de deces, decesele survenind în special la copii (din cauza unei doze mai mari de venin raportat la greutate) și la vârstnici.

Semne si simptome ale mușcăturii de viperă: locale - urme ale mușcăturii, edem („umflare”) local, flictene (vezicule) hemoragice; sistemice (generale)- febra, transpirații, greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, lipotimie („leșin”), dificultăți de respirație, durere toracica, convulsii, coma, alte manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, soc anafilactic (edem al feței, limbii, cailor aeriene, dificultăți de respirație, șoc – tensiune arteriala prăbușită, puls periferic nepalpabil).

Clasificarea mușcăturilor de viperă după gradul de toxicitate

- Gradul 0 (fără reacție toxică ) - urme ale mușcăturii, fără edem („umflare”) local .

- Gradul 1 (reacție toxică minimă ) - edem („umflare” ) local în jurul mușcăturii, fără reacție sistemică.

- Gradul 2 (reacție toxică moderată) - edem al întregului membru mușcat, reacție sistemică minimă (vărsături, hipotensiune arterială tranzitorie).

- Gradul 3 (reacție toxică severă) - edem care se extinde rapid spre trunchi, stare de șoc, hemoragii sau alte reacții sistemice.

Măsurile de prim ajutor constau în:

  • Liniștirea pacientului, evitarea mobilizării inutile a acestuia; acesta va fi așezat întins pe spate (sau în poziție laterală de siguranță, dacă este inconștient ) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al șarpelui;
  • Apelarea Numărului Unic de Urgență 112 sau a Dispeceratului Național Salvamont - 0372126668, pentru a anunța evenimentul și a oferi detalii asupra stării victimei și a localizării acesteia (eventual coordonate GPS);
  • Se curăță plaga cu apa oxigenată sau cu apă curată;
  • Se scot eventualele inele, brățări sau altele asemenea de la nivelul membrului mușcat deoarece în caz de apariție a edemului, înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acționa ca un garou;
  • Proximal de plaga mușcată se aplică un pansament cu o fașă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică. Bandajul elastic se scoate numai la spital, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulația sanguină arterială, cât „să se poată introduce un deget sub bandaj”;

*NU se practică incizii sau „cauterizări” la nivelul mușcăturii* NU se „stoarce” plaga* NU se recomandă aplicarea de gheață sau garou* NU se aplica diverse substanțe sau curent electric la nivelul plăgii* NU se încearcă capturarea șarpelui* NU se recomandă utilizarea dispozitivelor de aspirație a veninului* NU se aspiră veninul cu gura - transmite transmise de Comisia Medicală a Salvamont România.

Membrul mușcat se imobilizează într-o atelă, pentru a împiedica contracțiile musculare care favorizează circulația limfatică; membrul respectiv va fi menținut în poziție neutră sau mai jos decât nivelul cordului și nu mai sus decât acesta;

Șocul anafilactic se tratează de urgență prin administrarea de Adrenalină, existând în farmacii sisteme de auto-injectare cu Adrenalină (Anapen, Epipen) intramuscular, acestea putând fi incluse în baremul trusei de prim - ajutor (daca persoana se cunoaște cu alergii severe). Pe lângă administrarea de Adrenalină este utilă și administrarea de antihistaminice (acestea pot fi administrate și în reacțiile anafilactice mai ușoare, iar Adrenalina se administrează doar în formele severe - șoc anafilactic);

In caz de instalare a stopului cardio-respirator se aplică manevre de resuscitare cardio-pulmonară;

Pacientul va fi transportat la spital pe targă, evitându-se mobilizarea acestuia (pacientul nu va umbla).

Serul antiviperin se va administra doar la spital, dacă gradul de toxicitate este moderat-sever.

Comenteaza