Pompier clujean: “Vedem răniţi şi morţi, dar nu punem nimic la suflet”

Pompier clujean: “Vedem răniţi şi morţi, dar nu punem nimic la suflet”
Căpitanul Călin Stroe, de la Detaşamentul de Pompieri Cluj-Napoca, este unul dintre cei mai tineri ofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.

Călin Stroe a intrat în mediul pompierilor în 2002, atunci când a luat decizia de a urma cursurile Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza.

„M-a atras în primul rând meseria, în sensul că îmi place ceea ce fac, prin faptul că îmi dă ocazia să îi ajut pe cei din jur. Nu pot să spun că este ceva ce mi-am dorit dintotdeauna, de când eram mic. A fost ceva ce a venit pe parcursul anilor și m-am hotărât să dau la pompieri cu puţin timp înainte să ajung în acest sistem" a spus Stroe.

Sentimentul de frică este ceva ce nu întră în ecuaţie în această meserie, ea fiind suprimată şi de măsurile de siguranţă pe care pompierii şi le iau, pentru a evita orice accident. Este o viaţă agitată şi periculoasă, dar care aduce multă satisfacţie.

„Eu particip, în medie, cam la una sau două întervenţii pe zi. Fiecare este diferită în felul ei, datorită modului de intervenţie. Nu seamănă niciuna cu cealaltă. Întotdeauna încercăm să facem lucrurile cât mai bine pentru a evita situaţia în care să ne fie pusă viaţa în pericol. Deocamdată nu m-am întâlnit cu situaţii limită. Oricum, satisfacţiile sunt pe măsură. Le vedem în momentul în care după o intervenţie te uiţi la o persoană şi vezi că este mulţumită că ai făcut ceea ce ai putut pentru ca să îi fie bine, că ţi-ai pus viaţa oarecum în pericol pentru a o salva pe aceasta sau bunurile ei", a spus pompierul.

Este o meserie care poate face orice pompier să se simtă ca un erou. Ce este în gândul lor în situaţiile limită, însă, nu ştie nimeni.

„În momentele de tensiune nu te gândeşti la nimic. Te gândeşti doar la faptul că trebuie să-ți faci treaba profesionist, ca la carte. Nu te gândeşti la ce a păţit unul, la ce se întâmplă cu celălalt. Trebuie doar să acţionezi cât mai bine. Au fost multe intervenţii în care am avut victime grav rănite sau decedate, dar noi încercăm să ne facem meseria şi nu punem la suflet ceea ce vedem. Pot să spun că meseria nu este simplă deloc", afirmă căpitanul.

În mod evident, meseria de pompier nu este pentru oricine şi presupune multe ore de muncă în afara celor de serviciu.

„Este nevoie de multe calităţi. Cele mai importante ar fi să stea bine cu psihicul, dar trebuie şi să aibă şi calităţi fizice bune şi să îi placă foarte mult ceea ce face. Nu este uşor neapărat. Este o muncă şi o pregătire continuă. În fiecare zi avem programe de pregătire fizică, pregătire practică, cu situaţii care simulează ceea ce facem şi în meseria reală şi pregătire teoretică", spune pompierul.

Pe viitor îşi doreşte să facă exact ceea ce face şi acum şi le recomandă tinerilor să urmeze cu încredere drumul pe care l-a urmat şi el, deoarece aceasta este o meserie foarte frumoasă care îţi oferă satisfacţii.

Comenteaza