Povestea Valentine's Day. Primele cadouri și mesaje între îndrăgostiți

Povestea Valentine's Day. Primele cadouri și mesaje între îndrăgostiți

Valentine’s Day, ziua în care, an de an, îndrăgostiţii îşi fac cadouri, celebrând astfel dragostea care îi leagă, și-ar avea originea cu secole bune în urmă, iar primele mesaje de iubire cu ocazia acestei zile au apărut în Evul Mediu.

Există mai multe variante privind originea sărbătorii de Valentine, când pe 14 februarie îndrăgostiții își celebrează iubirea. Povestea este, așa cum îi stă bine unei povești, învăluită în mister - Biserica Catolică recunoaște cel puțin trei sfinți diferiți pe nume Valentin sau Valentin, toți fiind martirizați. 

Una dintre legende spune că Valentin era preot în Roma, în perioada secolului al III-lea. Atunci când împăratul Claudius II a hotărât că bărbaţii tineri pot fi soldaţi mult mai buni decât cei cu soţii şi familii, a interzis pentru primii căsătoria. Preotul Valentin, realizând injusteţea acestei legi, l-a înfruntat pe Claudius şi a continuat să-i căsătorească, în secret, pe tinerii îndrăgostiţi. Când acţiunile sale au fost descoperite, împăratul roman a dat ordin ca preotul să fie ucis, scrie history.com.

O altă variantă spune că acest preot era Sf. Valentin din Terni, un episcop, adevăratul patron al acestei sărbători. Şi el fusese decapitat la ordinul aceluiaşi împărat, în afara zidurilor Romei.

Alte povești sugerează faptul că Valentin a fost ucis pentru încercările sale de a-i ajuta pe creştini să fugă din închisorile romane, unde erau adeseori bătuţi şi torturaţi. Potrivit unei alte legende, un deţinut, pe nume Valentin, îndrăgostit de fata administratorului închisorii, i-a trimis acesteia prima scrisoare de dragoste (prima "valentină"), înainte de a muri, pe care a semnat-o "De la Valentinul tău", o expresie care este folosită şi astăzi.

Originile Zilei Îndrăgostiților: un festival păgân în februarie

În timp ce unii cred că Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită la mijlocul lunii februarie pentru a comemora aniversarea morții sau a înmormântării lui Valentin – care probabil a avut loc în jurul anului 270 d.Hr. – alții susțin că biserica creștină ar fi decis să plaseze sărbătoarea Sfântului Valentin în mijlocul februarie într-un efort de a „creștina” sărbătoarea păgână a Lupercaliei . Sărbătorită la mijlocul lunii februarie, Lupercalia a fost un festival de fertilitate dedicat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, precum și fondatorilor romani Romulus și Remus.

La sfârşitul secolului al V-lea, în anul 496 d.Hr., Papa Gelasius I a decis ca ziua de 14 februarie, în care a fost executat Valentin, să-i poarte numele şi să fie dedicată martiriului său, punând astfel capăt sărbătorii păgâne a Lupercaliilor, un festival ce marca venirea primăverii, cu ritualuri de fertilitate şi găsirea perechii.

Sfântul Valentin, cunoscut ca Sfântul Valentin al Romei, ar fi existat ca persoană, fiind comemorat la 14 februarie, în calendarul romano-catolic. Martirul ar fi fost înmormântat într-un cimitir în zona de nord a Romei.

Primele felicitări de Valentine's Day

Scrisorie de Valentine au început sa apara abia după 1400. Cel mai vechi mesaj Valentine cunoscut a fost o poezie scrisă în 1415 de Charles, Ducele de Orleans, soției sale în timp ce a fost închis în Turnul Londrei după capturarea sa în bătălia de la Agincourt . (Mesajul face acum parte din colecția de manuscrise a Bibliotecii Britanice din Londra, Anglia.) Câțiva ani mai târziu, se crede că regele Henric al V-lea a angajat un scriitor pe nume John Lydgate pentru a compune un bilet de Valentine pentru Catherine de Valois.

Primele cadouri de Valentine's Day

Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, era obișnuit ca prietenii și îndrăgostiții să facă schimb de mici semne de afecțiune sau note scrise de mână, iar prin 1900 cărțile tipărite au început să înlocuiască scrisorile scrise datorită îmbunătățirilor aduse tehnologiei de tipărire. Cărțile gata făcute erau o modalitate ușoară pentru oameni de a-și exprima emoțiile într-o perioadă în care exprimarea directă a sentimentelor era descurajată. Tarifele poștale mai ieftine au contribuit, de asemenea, la creșterea popularității trimiterii de felicitări de Ziua Îndrăgostiților.

Probabil că americanii sunt primii care au început să schimbe "valentine" făcute manual la începutul anilor 1700. În anii 1840, Esther A. Howland (1828-1904) a început să vândă primele "valentine" produse în serie din America. Femeia de afaceri, cunoscută şi sub numele de "Mama Îndrăgostiţilor", a realizat creaţii elaborate cu dantelă reală, panglici şi poze colorate. Potrivit Greeting Card Association, doar în SUA, astăzi, sunt trimise aproximativ 190 de milioane de felicitări de Ziua Îndrăgostiţilor, această zi fiind a doua cea mai mare sărbătoare a anului, după Crăciun.

Comenteaza