Foto Satul din Apuseni, mai frumos ca cele din Elveția sau Austria. Se află la o oră și jumătate de Cluj-Napoca

Satul Rimetea din Munții Trascău, grupă montană a munților Apuseni, uimește prin frumusețea sa autentică și este asaltat în ultimii ani de turiști români, dar și străini.

Rimetea se numără printre localitățile speciale ale țării noastre, un loc care uimește prin frumusețea sa autentică. Mai rar vei găsi în lume o localitate care să se ridice la nivelul ei. Satul Rimetea din județul Alba este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România. Istorie, arhitectură rurală și peisaje mirifice se regăsesc din abundență în această micuță localitate de la poalele Munților Trascău, scrie blog.travelminit.ro.

De altfel, până prin 1960, satului i se spunea Trascău, iar ulterior a bost botezat cu numele de Torocko. În ultimii douăzeci de ani a primit numele de Rimetea, deși germanii îl știu de Eisenmarkt sau Eisenburg – denumiri care fac referire la casele albe, specifice acestui sat transilvan de poveste. A fost prima localitate rurală distinsă de Comunitatea Europeană cu tiltul ”Europa Nostra” (1999) în scopul conservării patrimoniului cultural și arhitectonic.

”Vinovați” de peisajele mirifice montane, cu abrupturi pitorești, sunt masivii care înconjoară Depresiunea Trascăului: Vârful Cornului (1238 m), Dealul Baiesilor (1010 m), Ardascheia (1250 m) sau Piatra Secuiului (1128 m).

Distanța atât de mică dintre vatra satului și Piatra Secuiului îi face pe localnici să spună mândri că în satul lor, Rimetea, soarele răsare de două ori; asta pentru că dimineața masivul păstrează umbră asupra satului, deși afară e lumină, iar mai târziu, când se înalță spre cer, ”răsare” și în Rimetea, ivindu-se de după Piatra Secuiului.

La Rimetea nu ai cum să nu te simți ca pășind într-o altă lume, când vezi, chiar de la intrarea în sat, căsuțele albe cu ferestre verzi de lemn, neschimbate de câteva secole. Și sunt multe cele care au păstrat tradiția arhitecturii vechi și unice de secol XIX, care atrage foarte mulți turiști din străinătate.  Din cele 600 de case ale satului transilvan, jumătate sunt vopsite în alb.

Cum se ajunge la Rimetea?

Rimetea se află la aproximativ 60 de km de Cluj-Napoca, la 25 km de Cheile Turzii și la 28 km de Turda. Localitatea este conectată la rețeaua de drumuri naționale prin drumul judetean DJ107M, care începe la nord din drumul național DN75 (la limita de sud a județului Cluj) și care debușează la sud în DN1 (E81) pe teritoriul municipiului Aiud.

Drumul județean DJ107M traversează ambele localități ale comunei (Rimetea și Colțești), de-a lungul lui situându-se aproape toate obiectivele cu potențial turistic din zonă. În 2011, DJ107M este modernizat și în stare impecabilă pe teritoriul județului Alba (mai precis de la Rimetea până la Aiud); în schimb, practicarea lui este dificilă pe teritoriul județului Cluj (între Rimetea și Buru).

Comenteaza