Scandal cu Ada Milea în Janis la Stuf

Scandal cu Ada Milea în Janis la Stuf
Sute de oameni au asistat duminică seara la un concert de pomină în barul Janis la Stuf. Protagonista a fost folkista Ada Milea, al cărei concert cu intrare gratuită a fost aşteptat cu sufletul la gură de mulţi fani de la Cluj, dar care a refuzat să cânte până la sfârşitul evenimentului.
Sonorizarea a fost cu probleme încă de la prima piesă, motiv pentru care artista şi-a oprit cântarea şi a explicat că trebuie să facă în prealabil probe de sunet. Proprietarul clubului, Adrian Munteanu, a preluat microfonul şi a spus că „o artistă de talia lui Janis Joplin nu ar fi avut nevoie de probe de sunet” şi a atenţionat-o pe Milea că este plătită să cânte în local. Replica artistei în faţa publicului a fost că nu şi-a primit încă banii şi că va refuza să îi primească, după care a mai cântat câteva piese în care l-a ironizat pe Munteanu. 

Munteanu spune că a fost sabotat “la modul cel mai propriu” de către cântăreaţă. “Mai bine de o oră, înainte de Ada Milea, a cântat Cristina, tot live, şi n-au fost niciun fel de necazuri cu sunetul! Orice spectator de minimă bună-credinţă poate confirma acest lucru. De ce? Pentru că, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple şi în cazul Adei, s-a folosit o chitară electro-acustică. Toată sonorizarea a fost gândită pentru o astfel de chitară, anunţaţi fiind că şi Ada cântă tot pe aşa ceva. Ei bine, când a ajuns, folkista ne-a anunţat sec că i s-a descărcat bateria şi că va cânta pe o chitară rece”, a precizat proprietarul Janis La Stuf.

“Nu trebuie să fii mare cunoscător ca să-ţi dai seama de diferenţă. Trebuie doar două microfoane în loc de unul, care stând inevitabil aproape de celălalt provoacă microfonia aceea îngrozitoare”, a adăugat Munteanu. El a precizat că, în consecinţă, a fost nevoit să improvizeze. “Ada a cântat binişor, la sunet mă refer, până când a început să fie deranjată de tot felul de chestii, cum ar fi lumea prea multă şi cam lipsită de evlavia necesară, că nu e aer, că nu-i bine aşezată şi luminată, c-o bruiază muzica de la parter – s-a rezolvat – apoi gălăgia pe care o făceau barmanii, care în nemernicia lor încercau să-i îmbete spectatorii!”, a precizat acesta.

“Afirmaţiile legate de plata concertului nu se refereau la vreo plată în avans pentru că domnişoara Milea nu prestează activităţi precum cele pentru care se practică îndeobşte o astfel de metodă, ci la faptul că, spre deosebire de organizatorii care încercau să facă o bucurie clienţilor, ea nu cântă gratis, ca să-şi permită asemenea capricii şi să aibă o atitudine dispreţuitoare faţă de public! Mai mult, o acuzăm pe Ada Milea de sabotarea cântării, la modul cel mai propriu al noţiunii, din clipa în care, realizând că se face de ruşine, a reînceput să cânte! Toţi cei care au fost acolo au putut observa că microfonia a apărut doar după pauza intempestivă, nefiind deloc auzită înainte, în condiţiile în care setările sonorizării nu s-au schimbat defel”, a punctat proprietarul barului. El a explicat situaţia prin faptul că probabil Ada Milea a căutat “motive ca să scurteze concertul” şi că nu a respectat în mod intenţionat distanţa optimă dintre microfoane, “refuzând orice colaborare cu sunetistul”.

„Nu au fost probleme decât după pauză, au fost două microfoane, aşa era nevoie pentru chitară rece. Ştia că vine într-o cârciumă, că va fi cald, fum de ţigară şi gălăgie. A fost nemulţumită încă de dinaintea concertului de tot felul de lucruri care nu aveau legătură cu sunetul. Eu spun că a făcut intenţionat microfonia ca să aibă motiv să plece, nu avea chef să cânte la noi. Nu i-a luat în seamă pe Florin (celălalt administartor al localului), nici pe Răzvan Crivaci care se ocupa de sonorizare şi au vrut să o ajute să refacă sunetul. Noi ne-am dorit mult să o aducem la noi, ne place muzica ei şi am reuşit asta cu mari eforturi. A instigat publicul, i-a indus o stare de nemulţumire care a dus la huiduieli din partea câtorva”, a ţinut să precizeze Munteanu.

În ciuda insistenţelor, Ada Milea nu a putut fi contactată. Aceasta a avut telefonul închis atât pe parcursul serii de luni cât şi a zilei de marţi.

Munteanu şi-a cerut scuze în faţa clienţilor şi spectatorilor, “neaşteptat de mulţi”. Ada Milea este cântăreaţă de folk născută în 1975 la Târgu Mureş. Aceasta a lansat  cinci albume: “Aberaţii sonore”, “Republica mioritică”, “Absurdistan”, “No Mom’s Land”, „Apolodor” şi „Quijote”.
Menţionăm că o situaţie similară a fost înregistrată într-un alt local din reţeaua administrată de Munteanu, Janis Pub, unde în martie grupul Paraziţii a fost scos afară cu forţa, după ce membrii acestuia au refuzat să susţină a doua parte a concertului. Vezi aici detalii.

UPDATE După concertul din Janis, Ada Milea s-a refugiat într-un bar din apropiere, "La Ţevi", cu un grup de prieteni, "ca să-mi înec amarul", şi a concertat pentru cei care se aflau în local, "în condiţii de sonorizare bune". Milea spune că a avertizat proprietarii clubului Janis la Stuf, înainte de concert, că îi este greu să ajungă pentru că susţine repetiţii pentru avanpremiera unei piese de teatru în Târgu Mureş, "dar au insistat şi mi-au promis că rezolvă chiar şi lipsa chitarei". "În bar mergea muzica la parter, amplificarea ... să zicem că era ciudată. Oricine putea scoate un cablu din priză, ceea ce s-a şi întâmplat", a spus Milea. "Pentru mine a fost trist", a încheiat ea.

Ai fost spectator la concertul Adei Milea? Spune-ţi părerea despre incident.
Comenteaza