Sf. Gheorghe. Peste un milion de români își celebrează onomastica pe 23 aprilie

Sf. Gheorghe. Peste un milion de români își celebrează onomastica pe 23 aprilie

Pe 23 aprilie, biserica îl sărbătorește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai importanţi sfinţi din Calendarul Creştin Ortodox.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie, iar peste un milion de români care îi poartă numele își sărbătoresc astăzi onomastica.

Conform Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, cel mai des întâlnite prenume masculine sunt Gheorghe şi George. Sunt sărbătoriţi şi cei care poartă prenumele Georgean, Georgel, Georgian, Georgică/Georgica, Gheo, Gheorge, Gheorghiţă/Gheorghita, Ghiorghe, Ghiorghi, Ghiorghiţă/Ghiorghita, Ghiţă/Ghita, Gicuţă/Gicuta, Gică/Gica, Gigel, Gigi, Giorgian şi Giorgică/Giorgica.

Dintre femei, cele mai multe poartă numele Georgiana şi Georgeta. Mai sunt întâlnite următoarele prenume feminine: Georgeana, Georgica, Geta, Getuţa/Getuta, Gheorgeta, Gheorgheta, Gheorghiţa/Gheorghita, Gherghina, Ghiorghina, Ghiorghiţa/Ghiorghita, Ghiţa/Ghita, Gica, Gicuţa/Gicuta, Gigi, Gina, Giorgeta, Giorgiana, Giorgica.

Mesaje și urări de Sfântul Gheorghe

  • De Sfântul Gheorghe, îți doresc curajul să-ți urmezi visele și puterea de a depăși orice obstacol, la fel ca Sfântul Gheorghe. La Mulți Ani!
  • Fie ca începând cu aceasta zi toate necazurile să te ocolească, dragostea la tine în suflet să poposească fără să mai plece, sa ai doar zile însorite şi pline de bucurie. La mulţi ani!
  • La mulți ani de Sfântul Gheorghe! Fie ca primăvară din această zi să aducă și în viață ta un nou început plin de realizări și împliniri!
  • Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni. Vă doresc o zi de Sf. Gheorghe cât mai frumoasă!
  • La Mulți Ani de Sfântul Gheorghe! Fie ca spiritul protector al acestei zile să te însoțească mereu pe drumul vieții!
  • Sfântul Gheorghe să-ți aducă în viață puterea de a învinge orice obstacol și lumina credinței să te călăuzească mereu! La mulți ani!
  • La mulţi ani cu veselie / Sănătate pe vecie / Casa plină de bucate / Dragoste pe săturate / Bani la greu / Noroc cu carul / La mulţi ani şi sus paharul!
  • La Mulți Ani de Sfântul Gheorghe! Chiar dacă nu ai cal alb și nici dragon de învins, sper ca ziua ta de nume să fie epică!
  • Îţi urez “La mulţi ani” pentru că porţi acest nume şi fie ca Sfântul Gheorghe, pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi numai bucurii şi linişte interioară.
  • În zi de mare sarbatoare a Ortodoxiei, pentru că porţi numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, îţi urez multă sănătate şi fericire!

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, născut în Capadocia, din părinți creştini, a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Diocleţian. Datorită calităţilor sale, ajunge în slujba împăratului, ca militar, şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor, începute în anul 303. Sf. Gheorghe îşi mărturiseşte credinţa în Histos şi va fi întemniţat, din cauza convingerilor sale. În încercarea de a-l abate de la credinţa sa, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie, care rămâne ziua sa de prăznuire.

În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Această ipostază ilustrează o legendă în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, care era terorizată de un balaur. Reprezentarea sfântului biruitor ilustrează modelul de curaj în lupta cu diavolul.

Citește și Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Gheorghe. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în fiecare an pe 23 aprilie

Comenteaza