Locuri de poveste din Cluj-Napoca | Câte denumiri a avut până acum Piața Muzeului

Locuri de poveste din Cluj-Napoca | Câte denumiri a avut până acum Piața Muzeului
| Foto: Visit Cluj

Piaţa Cetăţii Vechi a purtat în timp mai multe denumiri.

Această zonă era cunoscută ca Piaţa Mică în Evul Mediu, Piaţa Mare fiind cea din jurul bisericii Sf. Mihail, apoi Piaţa Karolina în secolele XVIII-XIX. Azi poartă denumirea de Piaţa Muzeului și este unul dintre cele mai frecventate locuri din oraș, mai ales vara.

Latura răsăriteană a pieţei este dominată de Biserica franciscană sau cum mai este cunoscută „barátok temploma”, cu clădirea mănăstirii legată de aceasta, potrivit portalului Memorie și Cunoaștere locală.

La mijlocul laturii nordice în linie cu obeliscul Karolina, se deschide la numărul 4, poarta vechii case Mikes, iar la capătul pieţei, faţă în faţă cu biserica se află casa Petrichevich-Horváth, mecena teatrului maghiar din secolul al XVIII-lea.

Azi este clădirea Muzeului de Istorie al Transilvaniei.

Cât despre obelisc, acesta a fost amplasat la început în actuala Piaţă a Unirii, însă a fost mutat ulterior în Piaţa Muzeului.

Monumentul a fost construit în 1831, în onoarea împăratului Francisc I şi al împărătesei Carolina Augusta care vizitaseră Clujul în vara anului (18-27 august) 1817.

Comenteaza