STUDIU: Nivelurile ridicate de grăsimi sănătoase ar putea proteja împotriva cancerului
- Scris de Ziua de Cluj
- 09 Noi 2024, 17:12
- Life
- Ascultă știrea
O dietă bogată în grăsimi sănătoase poate proteja împotriva cancerului, arată un studiu recent.
Suplimentele de ulei de pește ar putea ajuta la protejarea împotriva riscului general de apariție a cancerului. În plus față de scăderea colesterolului, menținerea creierului sănătos și îmbunătățirea sănătății mintale, o nouă cercetare de la Universitatea din Georgia (UGA) sugerează că acizii grași omega-3 și omega-6 ar putea ajuta la prevenirea unei varietăți de tipuri de cancer.
Publicat în International Journal of Cancer, studiul s-a bazat pe date de la peste 250.000 de persoane și a constatat că nivelurile mai ridicate de acizi grași omega-3 și omega-6 au fost asociate cu un risc mai scăzut de apariție a cancerului.
„Nivelurile mai ridicate de omega-3 și omega-6 au fost asociate cu rate mai scăzute de cancer”, a declarat luni, într-un comunicat, Yuchen Zhang, autorul principal al studiului și doctorand în Colegiul de Sănătate Publică al UGA . „Aceste constatări sugerează că persoana obișnuită ar trebui să se concentreze pe obținerea unei cantități mai mari din acești acizi grași în regumul lor alimentar”, scrie 360medical.ro.
Participanții cu niveluri mai ridicate de omega-3 au avut rate mai scăzute de cancer de colon, stomac și plămâni, în plus față de rate mai scăzute ale altor tipuri de cancer al tractului digestiv.
Nivelurile ridicate de omega-6 au condus la rate mai scăzute de 14 tipuri diferite de cancer, inclusiv creier, melanom malign, vezică urinară și altele.
Studiul s-a bazat pe datele unui studiu realizat în Regatul Unit pe un eșantion de peste 250.000 de persoane care au fost urmărite timp de mai bine de un deceniu. Dintre acești participanți, aproape 30.000 au dezvoltat o formă de cancer în timpul perioadei de studiu.
Unele cercetări anterioare au stabilit legături între nivelurile de acizi grași și riscul de apariție a cancerului. Cu toate acestea, niciun studiu nu a putut determina în mod concludent dacă acizii grași omega-3 și omega-6 au redus ratele de cancer sau au crescut probabilitatea de supraviețuire în cazul unui diagnostic de cancer.
Este important de reținut că beneficiile unor niveluri ridicate de acizi grași nu au depins de alți factori de risc precum Indicele de Masă Corporală (IMC), consumul de alcool sau activitatea fizică.