Super-vedeta cu sânge românesc de la Hollywood

Super-vedeta cu sânge românesc de la Hollywood
Una dintre cele mai importante actriţe de la Hollywood are (şi) sânge românesc în vene.

Winona Ryder (n. 29 octombrie 1971), cu numele întreg Winona Laura Horowitz, este o actriță americană cu origini româneşti. Bunicii din partea tatălui au emigrat în Statele Unite ale Americii din România şi Rusia. Aceștia erau de origine evreiască. Tatăl ei, Michael Horowitz (născut în 1938), este la rândul său cunoscut: el este scriitor. Iată AICI o listă a lucrărilor sale.

Bunicul Wynonei, Sol Horowitz, era originar din Rusia, în timp ce bunica ei, Ethel Frankel, s-a născut în 13 august 1902 în New York din părinţi botoşăneni. Străbunicii s-au născut la Bolovani, judeţul Botoşani, se numeau Joseph Frankel şi Bertha Frankel (Yuffe) şi au emigrat în Statele Unite ale Americii la începutul anilor 1900, chiar înainte de naşterea fiicei Ethel. Joseph şi Bertha au murit în aceeaşi zi, 28 ianuarie 1956, probabil într-un accident.

Wynona Ryder a fost plasată pe locul 96 într-un clasament all-time al celor mai bune actriţe de la Hollywood. Ea a crescut în nordul Californiei. La vârsta de 10 ani se mută în Petaluma. Un an mai târziu se înscrie la American Conservatory Theatre şi încearcă să obţină diverse roluri în filme. Îşi încearcă norocul pentru filmul "Desert Bloom". Nu obţine rolul, însă îşi va cunoaşte agentul cu ocazia acestui film, iar la vârsta de 14 ani debutează în "Lucas" (1986). Continuă să obţină roluri în filme precum: "Beetlejuice", "Heathers", "Great Balls of Fire", "Edward Scissorhands" şi "Mermaids". Începand cu anii '90, Ryder începe să joace roluri care necesitau o mai multă maturitate din partea ei. Joacă în filmul lui Jim Jarmusch "Night on Earth" (1991), "Dracula" şi mai apoi o interpreteaza pe iubita lui Antonio Banderas în "The House of the Spirits".
Un mare succes îl obţine odată cu rolul din filmul lui Martin Scorsese, din 1993 - "The Age of Innocence". Dupa ce obţine o nominalizare la Oscar pentru rol secundar, Winona Ryder se pune serios pe treabă, acceptând roluri mult mai serioase decât o făcuse până atunci. În anul următor, urmează a doua nominalizare la Oscar, de data aceasta pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul lui Jo March din "Little Women". În acelaşi an joacă un rol cu totul diferit pentru ea, în filmul "Reality Bites". În 1995 apare în "How to Make an American Quilt", iar un an mai târziu în "The Crucible". În 1997 joacă unul dintre rolurile principale în mult aşteptatul "Alien Resurrection". În 1999 şi 2000 reapare ca actriţă principală în filmele "Girl, Interrupted" şi în "Lost Souls".

O nouă schimbare vine odată cu rolul din "Mr. Deeds", căci ea nu era obişnuită cu roluri în comedii romantice. În 2003 părăseşte genul filmelor de ficţiune pentru un rol in "The Day My God Died", un documentar ce o pregăteşte pentru următorul ei film, în regia lui Milos Forman - drama "Embers".

Wynona nu este singura actriţă americană cu legături genealogice în România. Lauren Bacall (Betty Joan Perske), soţia celebrului Humphrey Bogart) este cea mai cunoscută dintre acestea. Ea mărturisea că mama sa, Natalie (născută Weinstein-Bacal, 1901-1977) s-a născut în Regatul României. Şi Lauren Bacall are origini evreieşti, la fel şi Mila Kunis, născută în fosta localitate românească Cernăuţi, acum aflată în Ucraina.

Mai mult, bunca actriţei Natalie Portman s-a născut la Rădăuţi, iar Dustin Hoffman este născut din părinţi români. Mama lui Harvey Keitel, Miriam, este de asemenea originară din România.

 

Comenteaza