Superalimente: ce sunt, tipuri, beneficii

Superalimente: ce sunt, tipuri, beneficii

Nu exista o definitie oficiala a acestui termen. In general, atunci cand vorbim despre superalimente, ne referim la acele alimente cu proprietati nutritive exceptionale. Acestea sunt cunoscute pentru continutul ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, dar si fibre, flavonoide si grasimi sanatoase. 

Tipuri de superalimente

Nu orice aliment considerat a fi sanatos primeste aceasta eticheta de superaliment. Chiar si asa, lista superalimentelor este una destul de lunga (si pare sa creasca in permanenta) si de variata, incluzand de la diverse fructe si legume pana la anumite ceaiuri sau chiar condimente. In continuare iti vom vorbi despre cateva dintre tipurile de superalimente pe care le poti include cu usurinta in dieta ta:

  • legumele cu frunze verzi - sunt o sursa excelenta de nutrienti precum acidul folic, calciul, zincul, fierul, magneziul, vitamina C si fibrele; varza kale si spanacul sunt doar exemple de astfel de legume; 
  • fructele de padure - contin si ele o multime de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre; din aceasta categorie fac parte afinele, zmeura, capsunile, murele si merisoarele, dar si fructele de acai sau goji; 
  • radacinoasele si tuberoasele - sfecla rosie, ghimbirul, turmericul, ginsengul, cartoful dulce sau maca, de exemplu, sunt plante apreciate pentru continutul ridicat de nutrienti; 
  • nucile si semintele - sunt bogate in fibre, proteine vegetarine si grasimi sanatoase; migdalele, nucile pecan, fisticul, caju, nucile de macadamia, nucile braziliene, arahidele, semintele de floarea soarelui, cele de dovleac, de in, de canepa sau chia pot reprezenta oricand o gustare sanatoasa sau pot fi adaugate in diverse preparate;  
  • leguminoasele - din aceasta familie de plante fac parte fasolea, mazarea, soia, lintea, alimente de care in mod sigur ai auzit si care fac deja parte din dieta multora dintre noi; sunt surse bune de vitamine B, fibre, proteine si diverse minerale; 
  • ceaiurile -  pe langa faptul ca ajuta la hidratarea organismul, unele ceaiuri sunt sarace in calorii si reprezinta o sursa buna de antioxidanti; este cazul, de exemplu, al ceaiului verde, despre proprietatile si beneficiile caruia se vorbeste in mod constant, dar si al ceaiului alb;  
  • pestele - somonul si alte specii de peste gras precum pastravul sau heringul sunt surse foarte bune de Omega 3, acizi esentiali pentru organismul uman; 
  • cerealele - quinoa, amarantul, ovazul si hrisca sunt cateva exemple de cereale care au atras atentia datorita continutului ridicat de proteine, minerale si vitamine.

Beneficiile consumului de superalimente

  • ajuta la prevenirea bolilor si la mentinerea unei bune stari de sanatate - consumul de superalimente poate ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate si chiar la prevenirea anumitor afectiuni, cum ar fi diabetul, anumite tipuri de cancer si bolile cardiovasculare;
  • maresc nivelul de energie - datorita continului ridicat de fibre si carbohidrati complecsi, unele superalimente pot ajuta la imbunatatirea nivelurilor de energie pe termen lung; de asemenea, acestea pot ajuta organismul sa absoarba vitamine si minerale esentiale pentru functionarea sa optima; 
  • ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase - ca parte a unei diete echilibrate, superalimentele pot contribui la pierderea kilogramelor in plus si la mentinerea unei greutati corporale optime; 
  • contribuie la imbunatatirea tranzitului intestinal - dupa cum am vazut mai sus, multe superalimente se remarca printr-un continut ridicat de fibre, care ajuta la prevenirea constipatiei si la reglarea tranzitului intestinal; de asemenea, desi nu le-am mentionat anterior, chefirul si iaurtul, alimente bogate in probiotice, fac si ele parte din categoria superalimentelor;
  • imbunatatesc calitatea somnului - o dieta bogata in alimente nutritive, cum sunt superalimentele, poate contribui la obtinerea unui somn mai bun si profund
Comenteaza