Top cele mai frumoase castele din România. Unul e în Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Aug 2019, 12:22
- Life
- Ascultă știrea

Nu e ușor să faci un top al celor mai frumoase castele din România, când pe listă sunt peste o sută, dar, totuși, sunt câteva pentru care sigur ai păstra un loc pe podium.
Nu ne comparăm cu Scoția sau Germania, în ceea ce priveşte numărul de castele, dar avem și noi, printre cele 150 de castele, câteva adevărate bijuterii cu care ne putem mândri.
Iată un top al celor mai frumoase castele din România, realizat de momondo.ro.
Castelul Peleș din Sinaia
În ceea ce a fost desemnată drept cea mai importantă clădire istorică din România, te va întâmpina un hol maiestuos cu lambriuri din lemn de nuc și o arhitectură interioară atât de minuțioasă încât cu greu te vei abține să nu încalci regulile casei și să nu încerci să o atingi. Și nu spera să scapi de senzația de pupile dilatate de surprindere în niciuna dintre sălile care compun imobilul.
Castelul Bran
Acest castel-cetate aflat la 30 de km de Brașov a fost ridicat acum mai bine de 600 de ani de către sașii din Scaunul Brașovului, cu mâinile și resursele proprii. Dacă te vei întreba de ce ar ridica cineva un castel într-o stâncă, înseamnă că simțul strategic de luptă te-a ocolit cu desăvârșire. Că doar nu-ți închipui că acum 6 secole, sașii au ridicat un castel ca să-l viziteze contemporanii în zilele de weekend. Datorită înălțimii la care a fost construit, castelul servea drept punct de supraveghere al cetății.
Castelul Corvinilor din Hunedoara
Dacă e vorba de topuri, castelul apare în multe din topurile celor mai frumoase castele din Europa și ocupă locul 2 în topul celor mai înspăimântătoare clădiri din lume, iar asta trebuie că spune multe. Ridicat de Iancu de Hunedoara, într-o stâncă, la malul unui pârâu, vizita castelului o să te transpună fără ca măcar să-și bată capul, într-o poveste înțesată de prințese, călugări și cavaleri medievali.
Castelul Banffy, Bonțida
Chiar dacă îți sună familiar numele de Banffy, dar nu știi exact unde e pe hartă, fă legătura cu Electric Castle și îl vei localiza imediat.
Arhitecturile baroc, renascentiste, romanice și neogotice ale acestei construcții sunt atât de spectaculoase încât a fost denumit „Versailles-ul Transilvaniei”, fiind deopotrivă cunoscut drept „cel mai bântuit loc din România. Se spune că fantomele făptașe care bagă vizitatorii în sperieți ar aparține de drept celor care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când clădirea a jucat rolul de spital militar. În 1999, castelul din Cluj apărea pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume. Norocul lui (și al nostru) a constat în faptul că Prințul Charles l-a luat sub oblăduirea lui și a susținut restaurarea lui.
Castelul Sturdza din Miclăușeni, Iași
Castelul a fost construit de familia Sturdza, una dintre familiile românești bogate, cu descendențe seculare nobile și una dintre puținele care își permiteau să îmbrace modele occidentale la începutul secolului 20. În castelul din Miclăușeni te vei plimba dintr-o încăpere în alta închipuindu-ți seratele culturale ce s-au petrecut aici, în compania personalităților de rangul lui Eminescu sau al lui M. Kogalniceanu.
Topul continuă AICI.