Top cele mai nutritive fructe și legume de toamnă

Top cele mai nutritive fructe și legume de toamnă

Chiar dacă vremea se răcește, opțiunile tale se înmulțesc în materie de alimentație sănătoasă. Pământul abundă de diversitate în materie de legume și fructe, dovadă fiind eco-piețele și magazinele mari și mici care dispun de orice îți dorește inima

1. Mere

Deși sunt tot anul disponibile, toamna e anotimpul merelor și singurul moment când le poți consuma proaspăt culese. Gustul lor e diferit acum, spre deosebire de restul anului.

Părinții și doctorii au avut întotdeauna dreptate când ne recomandau să mâncăm mere. Aceste fructe conțin mulți antioxidanți ce ajută la diminuarea riscului dezvoltării de diverse boli. O dietă bogată în antioxidanți este un aliat de încredere împotriva procesului de îmbătrânire.

Merele au vitamina C din plin, ajutând la lupta sistemul imunitar împotriva factorilor externi. Pectina, valabilă în toate fructele tomnatice, cu coaja comestibilă, luptă împotriva bacteriilor din intestine și scade nivelul colesterolului. Iată de ce coaja de măr nu trebuie îndepărtată ci consumată cu prioritate - acolo sunt stocate majoritatea nutrienților și vitaminelor.​

Există o multitudine de rețete în care poți încorpora mărul. Iata câteva idei: plăcintă cu mere, mere coapte, tarte tatin cu mere, salate de legume cu mere, compoturi și multe altele.

2. Conopida

Femeile, în special, recunosc un aliat demn de încredere în conopida. Conopida este o alternativă infailibilă pentru toți cei care țin diete de slăbire și vor să înlocuiască făina și, automat, aluaturile, cu altceva: spre exemplu, blat de pizza din conopidă.

Popularitatea acestei legume de toamna se datorează faptului că are foarte puțini carbohidrați, e una din cele mai bune surse de vitamina C și K. De asemenea, acidul folic pe care îl conține e benefic oricărei femei ce ar intenționa să dea naștere, dat fiind că împiedică dezvoltarea de patologii la nivelul nervos al fătului.

Pe lângă clasicele moduri de a găti conopida prin înăbușire sau coacere la cuptor, poți opta pentru diverse supe cremă sau ca substituent pentru aluaturi.  

3. Dovleacul și dovleceii

Dovleacul, bostanii și dovleceii sunt sinonimi cu toamna. Alături de struguri, dovleacul e vedeta anotimpului. Adesea asociați de copii sărbătorii de Halloween, aceste roade ale pământului sunt foarte nutritive.

Știați că o cană de dovleac tăiat cubulețe conține aproape dublul necesarului de vitamina A recomandat pe o zi? Prin consumarea acestei legume ai parte de o mulțime de beneficii, de la îmbunătățirea tensiunii arteriale, la prostată. Dovleacul conține beta-caroten, care, de asemenea, se găsește în morcovi și care luptă împotriva radicalilor liberi.

Există o mulțime de variante pentru consumul dovleacului: stropit cu ulei de măsline, copt la cuptor și apoi servit cu miere pe el, în placinte, pâine, risotto sau sub formă de piureuri. Nu sunt de neglijat nici semințele de dovleac, care conțin o mare cantitate de fibre dietetice.​

Spre deosebire de dovleacul de vară, dovlecelul are textura fină și catifelată și un plus de dulceață. Datorită cojii sale groase, poate fi depozitat pentru timp îndelungat. E bogat în Omega-3 și vitamina A. Pentru o experiență completă, adaugă scorțișoară și ghimbir la rețetele cu dovlecel - nu vei regreta.

Comenteaza