Tot mai aproape de umanizare: A apărut e-skin, o "piele electronică" pentru roboți ce le conferă simţul tactil și care se vindecă singură

Tot mai aproape de umanizare: A apărut e-skin, o "piele electronică" pentru roboți ce le conferă simţul tactil și care se vindecă singură
| Foto: Engineered Arts LTD

Un nou tip de piele electronică, care le permite roboţilor să navigheze în mediul înconjurător cu ajutorul simţului tactil, în condiţii de vizibilitate limitată, a fost creat de un grup de cercetători din China.

Pielea electronică, realizată sub forma unui gel moale şi cu aspect de bandă, imită proprietăţile pielii umane, prezentând caracteristici precum elasticitatea şi capacitatea de autovindecare. De asemenea, este capabilă să detecteze schimbările de temperatură şi de presiune, sporindu-şi utilitatea pentru a fi utilizată de roboţi, transmite joi agenţia de presă Xinhua, citată de Agerpres.

Mult timp, lipsa elementelor compozite adecvate, cu proprietăţi fizico-chimice şi senzoriale similare pielii umane, a reprezentat o dificultate majoră în calea dezvoltării pielii electronice.

Echipa de cercetători de la Universitatea Southeast a găsit soluţia prin dezvoltarea acestui nou tip de "e-skin", pe bază de mătase naturală, un material proteic. Oamenii de ştiinţă chinezi au adăugat ioni de calciu care absorb apă, ioni de hidrogen uşor acizi şi nanomateriale bidimensionale sensibile la stimuli din mediu.

Această piele electronică prezintă toate proprietăţile fizico-chimice asemănătoare pielii umane, cum ar fi elasticitatea, capacitatea de autovindecare, uşoara aciditate şi calităţi antibacteriene şi, odată ce este activată, "simte" temperatura ambientală, presiunea şi umiditatea, a explicat Duan Shengshun, un membru al echipei de cercetare.

"Acest e-skin se vindecă singur", a adăugat Duan Shengshun, notând că o grefă de piele poate fi realizată cu uşurinţă prin ataşarea unei noi piese în zona zgâriată.

Constatările echipei de cercetători chinezi au fost publicate în revista ştiinţifică ACS Nano.

Comenteaza