Tradiții și superstiții de Revelion. Ce trebuie să faci în noaptea dintre ani

Tradiții și superstiții de Revelion. Ce trebuie să faci în noaptea dintre ani
| Foto: agerpres.ro

În câteva ore 2022 se va încheia, iar pentru un an nou mai bun trebuie respectate o serie de tradiții și obiceiuri.

Nu mult ne mai desparte de finalul lui 2022, un an plin, care parcă a trecut într-o clipită. Sunt câteva tradiții pe care românii care vor să aibă un 2023 bun le respectă cu sfințenie, însă cele mai importante sunt două: să porți roșu și să ai bani la tine la trecerea dintre ani.

Fiecare dintre noi își dorește un an mai bun, mai prosper și cu sănătate, mai ales că 2022 a fost unul încărcat cu emoții, din cauza ultimelor evenimente istorice. Dacă vrem ca toate dorințele noastre să se împlinească este foarte important să ținem cont de aceste obiceiuri, pe care bunicii ni le-au indus, în speranța norocului.

Pentru început, de ce trebuie să porți roșu în noaptea dintre ani?

Roșul simbolizează viață, putere, dorință și dragoste. Totodată, poate fi considerată o culoare a extremelor, fiind una dintre cele mai puternice și intense culori primare. De cealaltă parte, bătrânii sunt de părere că femeile care poartă rochii pentru Revelion roșii se vor bucura în 2023 de noroc și multă fericire, vor fi iubite și apreciate; iar femeile singure au toate șansele să își găsească ursitul.

Nu doar femeile trebuie să poarte roșu, cât și bărbații, pentru a se bucura în anul următor de relații amoroase prospere. În ceea ce îi privește pe copii, culoarea roșie îi protejează de deochi, iar pe mame de spiritele malefice din noaptea dintre ani.

Trebuie menționat că dacă nu ai un obiect vestimentar roșu poți purta un colier sau o piesă de lenjerie intimă roșie; astfel, energiile negative vor dispărea, făcând loc fericirii și iubirii.

De ce să ai bani în buzunar de Revelion?

O altă superstiție din bătrâni spune că trebuie să ai bani în buzunar în noaptea dintre ani, atunci când ceasul indică ora 00:00, pentru ca noul an să îți aducă succes pe plan financiar. Pe lângă banii din buzunare ar fi bine să ai și bijuterii sau alte accesorii, ca să te bucuri de prosperitate (în special aur și argint).

Totodată, superstițiile spun că miezul nopții nu trebuie să te prindă cu datorii, altfel vei fi dator tot timpul anului. De asemenea, evită să împrumuți bani, indiferent de situație. Ca anul să îți meargă bine pe plan financiar nu trebuie să cheltui bani în ultima și prima zi din noul an.

Alte superstiții pentru noaptea dintre ani

Se spune că dacă mănânci 12 boabe de struguri în noaptea de Revelion vei avea noroc în 2023. Acestea simbolizează prosperitatea, bogăția, și trebuie să mănânci exact 12, pentru că semnifică lunile anului.

O altă superstiție spune că în noaptea dintre ani nu trebuie să mănânci pui, ci pește. Acesta te va ajuta să treci prin obstacole și necazuri mai ușor, așa cum peștii înoată în apă. Totodată, este chiar indicat ca primul aliment pe care îl consumi în 2023 să fie pește.

De asemenea, la 12.00 noaptea trebuie să ai, neapărat, un pahar de șampanie în mână, pe care să îl bei până la fund. Astfel, toate dorințele pe care ți le-ai pus se vor îndeplini, iar anul va fi prosper.

O altă tradiție, de această dată internațională (Columbia sau alte țări în care se vorbește limba spaniolă) spune că trebuie să îți împachetezi lucrurile într-un bagaj și să te plimbi cu el prin casă sau în zona unde locuiești, la miezul nopții. Astfel, noul an îți va deschide oportunități de călătorie.

În cazul fetelor nemăritate, care își doresc să găsească ursitul, în noaptea dintre ani trebuie să pună într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr și o monedă. Astfel, îl va visa pe Făt-Frumos.

Comenteaza