Trei schimbări simple ale stilului de viaţă pot reduce riscul de cancer. Ce spun specialiștii

Trei schimbări simple ale stilului de viaţă pot reduce riscul de cancer. Ce spun specialiștii
| Foto: minervastock - Depositphotos.com

Un dietetician specializat în prevenirea cancerului a declarat pentru Business Insider că schimbările stilului de viaţă pot fi puternice atunci când vine vorba de reducerea riscului de a face cancer.

Rata adulţilor tineri care sunt diagnosticaţi cu cancer a crescut începând cu anii '90, potrivit Societăţii Americane de Cancer, cancerul colorectal, de sân şi de stomac fiind o preocupare deosebită.

Tejal Parekh, un dietetician specializat în a ajuta pacienţii cu cancer, spune că anumite plante şi alimente - cum ar fi merele, cireşele, nucile, lintea, afinele, ceaiul verde, roşiile, soia şi grapefruit - ajută la prevenirea cancerului, deoarece conţin substanţe fitochimice, antioxidanţi şi fibre, conform Mediafax.

Se crede că fitochimicalele şi antioxidanţii joacă un rol în prevenirea apariţiei cancerului prin repararea leziunilor ADN-ului, în timp ce fibrele ajută la menţinerea unei greutăţi sănătoase. „Dar experţii sunt de acord că dieta generală şi munca de echipă dintr-o combinaţie de alimente vegetale este cea care pare să ofere cea mai puternică protecţie împotriva cancerului", a spus expertul. Parekh recomandă să umpleţi cel puţin două treimi din farfurie cu plante la fiecare masă.

Aceasta include fructe, legume, cereale integrale (cum ar fi orzul şi quinoa), ierburi şi condimente, fasole şi leguminoase. Adăugarea diferitelor ierburi şi condimente este o modalitate uşoară de a creşte numărul de plante din farfurie, spune Parekh. Sau încercaţi să adăugaţi la salate verdeţuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul şi salata romană, în plus faţă de salata iceberg obişnuită.

Parekh a recomandat să consumaţi cât mai puţine alimente ultraprocesate - cum ar fi sucurile şi cerealele îndulcite pentru micul dejun - pe cât posibil. Alimentele ultraprocesate sunt asociate cu multe alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, precum şi cu moartea timpurie, bolile de inimă, obezitatea şi diabetul de tip 2. Parekh este, de asemenea, de părere că cel mai bine să evitaţi carnea roşie, pe care Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului o clasifică drept „probabil cancerigenă", ceea ce înseamnă că, pe baza cercetărilor actuale, ar putea fi legată de un risc crescut de apariţie a bolii.

Reducerea cantităţii de sare este, de asemenea, înţeleaptă, a spus Parekh. Cercetările sugerează că dietele bogate în sare sunt legate de un risc crescut de cancer de stomac. Dacă beţi alcool, femeile şi bărbaţii ar trebui să se limiteze la una, respectiv două pahare pe zi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă, în schimb, că niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătatea noastră.

A fi activ din punct de vedere fizic timp de cel puţin 30 de minute zilnic poate ajuta la prevenirea cancerului, a declarat Parekh. Exerciţiile fizice au o gamă uriaşă de beneficii pentru sănătate şi, potrivit Institutului Naţional de Cancer, îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi reduc inflamaţiile.

De asemenea, exerciţiile fizice ajută la menţinerea unei greutăţi sănătoase, deoarece persoanele cu un nivel mai ridicat de grăsime corporală sunt mai predispuse să dezvolte mai multe tipuri de cancer.

Comenteaza